Besin zehirlenmesinden nasıl korunmalı?

Uzmanlara göre doğru olduğu düşünülen bazı bilgiler kulaktan dolma ve yanlış.

Besin zehirlenmesinden nasıl korunmalı?

Besin zehirlenmesi, besinde bulunan yabancı bir kimyasal madde veya doğal toksini tüketince meydana geliyor. Zehirlenmeler, genelde besinin hatalı depolanması ve hazırlanmasından kaynaklanıyor. Besin zehirlenmesini önlemenin birçok yolu bulunuyor. Ancak Anadolu Merkezi uzmanları, besin zehirlenmesini önlemede doğru olduğu düşünülen bazı bilgilerin yanlış olduğunu söylüyor.

Örneğin halk arasında doğru olduğu düşünülen, elleri sıcak su ve antibakteriyel sabunla yıkamanın bakterileri öldürdüğü inancı, bilim adamları tarafından kabul görmüyor. Araştırmalar, elleri yıkanırken sıcak su yerine, ılık su kullanmanın daha sağlıklı olduğunu gösteriyor. Çünkü sıcak su cildi kurutuyor ve ciltte çatlakların oluşmasına, bakterilerin bu çatlaklardan içeri girip çoğalmasına neden oluyor. Ayrıca elleri temizlemek için mutlaka antibakteriyel sabun gerekmiyor. Herhangi başka bir sabun da elleri temizlemede yeterli oluyor.

PİŞMİŞ YEMEĞİ ODA SICAKLIĞINDA BEKLETMEYİN
Halk arasında doğru olduğu düşünülen diğer bir yanlış inanış da bakterileri yok etmek için eti pişirmeden önce mutlaka yıkamak gerektiği. Oysa eti pişirmeden önce yıkamak bakterilerin bir kısmını öldürse de, eti yıkarken bakterilerin diğer yiyeceklere ve mutfak tezgahına yayılma ihtimali bulunuyor.

Yine genel bir kanı, kalan yemek artıklarının buzdolabına koymadan önce soğutulması. Pişmiş bir yiyeceğin oda sıcaklığında bekletilerek soğutulması süresince binlerce bakteri oluşur. Bu nedenle pişirilen yiyeceklerin hızlı bir şekilde soğutularak buzdolabında kalması gerekir. Bu doğrultuda iki yöntemden söz edilebilir. Soğuk kış günlerinde tencerenin ağzı kapalı olarak balkonda bekletilmesi ya da büyükçe bir kabın içerisine konulacak buzlu suyun içinde tencerenin bekletilmesi. Yiyeceğiniz oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına güvenle kaldırabilirsiniz.

Sayfa Yükleniyor...