Bayramlarda astım atakları artıyor
Beslenme ile astım arasındaki bağlantıya dikkat çeken Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak , “Bayramlarda beslenmeye gösterilen özen azaldığından, alerjik astım atakları artıyor” açıklamasında bulundu.
Aile bağlarının güçlendiği, ziyaretlerin ziyafete dönüştüğü bayramlarda astım hastalarının kendilerine daha fazla dikkat etmesi gerektiğine değinen Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, beslenmenin astımı kontrol altında tutmada çok önemli olduğunu söyledi.
Astım ve reflü arasındaki ilişkiye de vurgu yapan Prof. Tabak, astımda akciğerlerdeki havanın hapsolmasına bağlı olarak diyaframın aşağı itildiğini ve mide başının gevşediğini belirtti. Bu durumun, midedeki asitli içeriği yutma borusundan yukarı taşırarak reflü, reflü sonucu mideden yukarı çıkan asidin ise soluk borusu, bronşlar ve ses tellerine uzanarak astım atakları geliştirdiğini söyleyen Tabak, astımın reflüyü, reflünün de astımı tetiklediğinin altını çizdi.
Kurban Bayramı’nda taze ve yağlı et tüketiminin daha fazla olduğunu söyleyen Yonca Tabak, taze etin hazmının zor ve mideyi terk etme süresinin uzun olduğunu aktardı. Özellikle gece geç saatlerde yemek yedikten hemen sonra yatmanın, hem reflü hem de astım ataklarını başlatabileceğini dile getiren Prof. Yonca Tabak, bu atakları yaşamamak için astım hastalarının dikkat etmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:
ASTIM HASTALARI İÇİN KURBAN BAYRAMI ÖNERİLERİ
1- Kolay hazmedilebilmek için eti birkaç gün beklettikten sonra tüketin.
2- Öğünlerin bir anda çok fazla gıda içermemesine dikkat edin, sık sık ve azar azar beslenin.
3- Kakao ve çikolata yerine sütlü tatlıları tüketin.
4- Kızartmayı değil ızgarayı tercih edin.
5- Yatmadan önceki 2 saat süresince yemek yemeyin.
- Etiketler :
- Haberler