Bağırsağı 60 cm uzatıldı
Türkiye'de ilk kez Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen operasyonla, bir hastanın 50 santimetre olan ince bağırsağı, özel bir yöntem kullanılarak 110 santimetreye uzatıldı.
Uygulanan yöntemin, ince bağırsak nakli haricinde yaşama şansı kalmayan hastalara umut olacağı bildirildi. Operasyonu gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Erdoğan, 48 yaşındaki Erol Öztürk’ün Haziran 2009'da kendilerine başvurduğunu kaydetti.
Öztürk'ün ince bağırsağını besleyen ana atar damarın, kalbinden gelen bir pıhtıyla tıkanması sonucunda, ince bağırsağın ilk 50 santim dışında kalan kısmının çürüdüğünün tespit edildiğini belirten Erdoğan, operasyonla bağırsağın çürüyen kısmını aldıklarını anlattı. Prof. Dr. Erdoğan, hastanın yaklaşık 6 ay boyunca 50 santimlik ince bağırsakla yaşamını sürdürmeye çalıştığını, ancak bu dönemde Öztürk'ün damardan beslenebildiğini ifade etti.
Bu tür hastaların, ince bağırsak nakli haricinde yaşama şansı bulunmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Okan Erdoğan, ''Teknik olarak bu çok zor bir iş. İnce bağırsak naklini Türkiye'de yapan cerrah sayısı az. O yüzden bu şansımız olmadı, ayrıca zamanımız da yoktu. Damardan beslenen hastaları, çok iyi koşullarda bile olsa ancak 6 ay hayatta tutabiliyorsunuz'' dedi.
Hastayı hayatta tutabilmek için 2003 yılında ABD'li bir çocuk cerrahı tarafından bulunan ve bugüne kadar dünya genelinde 60 hastada uygulanan ince bağırsak uzatma operasyonunu yapmaya karar verdiklerini anlatan Erdoğan, operasyonun Aralık 2009'da gerçekleştirildiğini bildirdi.
Seri Transvers Enteroplasti Yöntemi adlı bu teknikte, ince bağırsağa kesiler attıklarını aktaran Prof. Dr. Okan Erdoğan, uygulanan yöntemi, ''Uçurtma kuyruğundaki çapraz kesiler gibi ince bağırsağa 15-20 kesi atılıyor'' dedi. Bu yöntemle, Öztürk'ün 50 santim olan ince bağırsağının 110 santime uzatıldığına işaret eden Erdoğan, hastanın operasyonun ardından geçen bir ay sonunda ağızdan beslenmeye başladığını, işine ve normal hayatına döndüğünü söyledi.
TÜRKİYE'DE BİRİNCİ, DÜNYADA BEŞİNCİ
Öztürk'ün, ana atar damarı tıkanarak, kalan ince bağırsağı uzatılan dünyadaki beşinci hasta olduğuna da dikkati çeken Prof. Dr. Erdoğan şöyle devam etti:
''Biz bu yöntemle hastanın hem bağırsağını, hem ömrünü uzattık. Zaten başka alternatifimiz de yoktu. Çünkü kalın bağırsaklarımız hayati organlar değildir. İnce bağırsağın yüzde 70'inden fazlasını kaybettiğinizde ise hayatta kalabilmeniz için tek alternatif organ nakildir. Ama artık bu cerrahi yöntem, transplantasyonun alternatiflerinden birisi olacak.''
''EVİMİZ KÜÇÜK BİR POLİKLİNİĞE DÖNÜŞMÜŞTÜ''
Gerçekleştirilen operasyonla hem hayata dönen hem de Türkiye'de, ince bağırsak uzatma operasyonunun gerçekleştirildiği ilk hasta olan Erol Öztürk, hayata dönmüş olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Bağırsağının büyük bölümünün alınmasının ardından damardan beslenmeye başladığını, bunun da beraberinde enfeksiyon ve yüksek ateş gibi rahatsızlıklar getirdiğini anlatan Öztürk, ''Damardan beslenme işlemini evde yapıyorduk. Evimiz küçük bir polikliniğe dönmüştü. Uzatma ameliyatını duyunca çok sevindik. Hemen kabul ettik'' dedi.
Operasyonun ardından, bir ay içinde ağızdan beslenmeye başladığını, 3-4 ay sonra da çalışmaya başladığını kaydeden Öztürk, yeniden kilo aldığını ve normal hayatına döndüğünü söyledi.
- Etiketler :
- Haberler