Ameliyatsız reflü tedavisi mümkün

Stretta tedavisinin reflüye ameliyatsız çözüm sağladığını söyleyen Gastroenterolog Prof. Pata, yemek borusunun alt ucuna özel bir elektrik akımı (radyofrekans) verilmesi ile cerrahi girişime gerek kalmadan reflüyü 30 dakikada tedavi etmenin mümkün olduğunu söyledi.

Ameliyatsız reflü tedavisi mümkün

Araştırmalara göre stres, kilo ve yanlış beslenme nedeniyle artış gösteren reflü hastalığı, her 5 kişiden birinin sorunu. 

Hastalığın tedavisinde kullanılan yöntemlerden birinin de “stretta” yöntemi olduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Pata, reflüye ameliyatsız çözüm sağlayan yöntem hakkında bilgi verdi.

‘’Hasta genç ve mide kapakçığındaki açıklık 3 cm altında ise yemek borusunun alt ucuna özel bir elektrik akımı (radyofrekans) verilmesi ile cerrahi bir girişime gerek kalmadan reflüyü 30 dakikada tedavi etmek mümkün” diyen Prof. Pata, bu yöntemle hastanın aynı gün taburcu olarak, ilaç kullanmadan hayatına devam edebildiğini söyledi.

Bu yöntemle zahmetsiz ve uzun süreli tedavi sonuçları elde edilebildiğini dile getiren uzman doktor, “Stretta yönteminde kullanılan radyofrekans akımı, ayrıca yıllardır kalp ritim bozuklukları, karaciğer kistleri gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde de kullanılıyor’’ bilgisini aktardı.

REFLÜ BELLİ DÖNEMLERDE HER İNSANDA GÖRÜLÜYOR

Mide ve yemek borusu birleşiminde kas yapısının özelleşmesi ile kapakçık benzeri fonksiyonel bir yapı bulunuyor. Bu kapakçık sayesinde mide asidi, safra, midedeki diğer sıvılar ve yediğimiz gıdalar normal şartlarda yemek borusuna geriye kaçmıyor. Mide içeriğinin yemek borusuna doğru geriye kaçmasına reflü, reflüye bağlı olarak ortaya çıkan hastalığa ise Gastroozofagial Reflü Hastalığı (GÖRH) deniyor.

REFLÜ BU BELİRTİLERLE ORTAYA ÇIKIYOR

Midede yanma ve bu yanmanın göğüste yukarı doğru hissedilmesi, ağıza acı su gelmesi, ağıza yemeklerin doluyor gibi hissedilmesi, yutma güçlüğü, kuru öksürük, ses kısıklığı, kulak ağrısı gibi çeşitli şikayetler sıklıkla reflüyü düşündürüyor. Ses kısıklığı, göğüs ağrısı gibi şikayetler, bazı KBB ve kardiyoloji hastalıklarında da görülebiliyor.

YAYILAN YANMAYI CİDDİYE ALIN

Hastalığın tanısı için göğse yayılan yanmanın son derece önemli olduğunu dile getiren Prof. Pata, “Tanı amaçlı yapılması gereken ilk tetkik, gastroskopidir. Nadir olarak tanıda güçlük çekilen hastalarda 24 saat boyunca yemek borusundaki asit düzeyi ölçülür” dedi ve reflü hastalarının dikkat etmesi gereken noktaları sıraladı:

- Gece yatmadan 2 saat önce yemek yememeli.
- Öğünlerde mideler az doldurulmalı.
- Geceleri yüksek yastıkla yatılmalı.
- Dar giyecekler giymemeli.
- Kilo problemleri olanlar, ideal kilolarına inmeli.

Sayfa Yükleniyor...