9 kentte kene alarmı
Sağlık Bakanlığı, Adana'da 2 kişinin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından ölümü nedeniyle harekete geçti. 9 kentte keneye karşı önlem alındı.
Bakanlık, Adana’da Özmen çiftinin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı nedeniyle ölmesi üzerine, kene riskinin yüksek olduğu illerde önlem kararı aldı.
Önlem kapsamında Gümüşhane, Tokat, Sivas, Amasya, Çorum, Yozgat, Kastamonu, Karabük ve Çankırı’da vatandaşlara, keneyi fark edebilecekleri açık renk çorap ve keneyi çıkarmakta kullanacakları tülbent dağıtılacak.
Bakanlık, 2015’in ilk 6 ayında 378 kene vakasına rastlandığını ve vakanın en çok Orta Anadolu ve Orta Karadeniz Bölgesi’nde görüldüğünü açıkladı.
Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, ilk kez 2002’de görülen kene nedeniyle bugüne kadar Türkiye’de 650 kişi yaşamını yitirdi. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının görüldüğü 30 ülke arasında Türkiye, en yüksek ölüm oranına sahip.
KENEDEN KORUNMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT
Uzmanlar keneden korunmak için özellikle kıyafetlere dikkat çekiyor. Kırlık ortamlara gidildiğinde veya ormada yürüyüş yapıldığında uzun kıyafetler giymek, yere bir örtü serip oturmak, açık renkli giysiler giymek, keneden korunmada alınbilecek önlemler arasında.
KENE VÜCUDA YAPIŞINCA NE YAPILMALI?
Kenenin vücuda yapışması halinde ilk yapılacak iş bir sağlık kuruluşuna gitmek. Uzmanlara göre, kene vücutta ne kadar süre yapışık kalırsa enfeksiyon riski o kadar artıyor. 24 saatten sonra bu risk çok fazla oluyor.
Uzmanlar, kenenin başını deriye gömdüğü yerden çıkarmak gerektiğini söylüyor. Kenenin gövdesi sıkılmamalı, o nedenle mutlaka başını gömdüğü yerden cımbız yardımıyla saatin tersi yönünde çıkarılmalı.
Keneyi çıkardıktan sonra 15 gün içerisinde bulantı, ishal, kusma, baş ağrısı ve ateş gibi belirtilerden herhangi biri olursa hastaneye başvurmak gerekiyor.
- Etiketler :
- Haberler -
- Genel Sağlık