600 bebekten 1’i hayata CP ile başlıyor

Türkiye’de her 600 bebekten birinde doğum öncesinde, sırasında veya sonrasında beyinde meydana gelen yaralanma sonucu Serebral Palsi gelişiyor.

600 bebekten 1’i hayata CP ile başlıyor

ABD’de toplam nüfusun 1000’de 2’sinde Serebral Palsi olduğunu belirten Dr. Fizyoterapist Gamze Şenbursa, akraba evlilikleri, hamilelik döneminde geçirilen hastalıklar, doğum şartlarının olumsuzluğu, ilk çocukluk yıllarında bebeklerde bulaşıcı ve ateşli hastalıkların fazlalığı, beslenme yetersizliği gibi nedenlerin Türkiye’deki vaka sayısını artırdığını söyledi.

Türkiye’de her 600 bebekten birinin Serebral Palsi ile doğduğunu söyleyen Dr. Şenbursa, hayatın ilk anlarında oluşan ancak bireyin tüm yaşamını etkileyen hastalığın yüzde 60’ının doğum sırasında oluştuğunu belirtti, “Serebral Palsinin doğum öncesi nedenleri %30’luk bir kısım içerir. Anne-baba arasındaki akrabalık veya kan uyuşmazlığı, hamilelik sırasında geçirilen enfeksiyon hastalıkları, kullanılan ilaçlar, kazalar bu nedenlerden bazılarıdır. Prematüre doğum ve düşük doğum ağırlığı, sezaryen, morarma, doğum sırasında hatalı forceps (doktorların kullandığı bir materyal) kullanımı, oksijensiz kalma, doğum sırasındaki nedenlerdir ve %60’lık kısmı içerir. Travmalar, yüksek ateşli hastalıklar, zehirlenmeler, tümörler, sarılık gibi nedenler doğum sonrası %10’luk kısmı oluşturur” dedi.

Ailelerin ortalama 1-1,5 sene içinde çocuklarındaki problemi tespit edemediklerine veya çocuklarına problemi kondurmak istemedikleri için vakit kaybettiklerine dikkat çeken Şenbursa, uyarıcı olabilecek belirtileri şöyle aktardı:

BU BELİRTİLERİ CİDDİYE ALIN
“1 aylık bebekte sürekli ağlama, emme bozukluğu, ısrarlı ve sürekli kusma, çevresinden gelen uyarılara cevap vermeme, havale; 2 aylık bebekte, 1 aylık bebekteki belirtiler, bulunması gereken reflekslerin kaybı, kas kasılma bozuklukları; 3 aylık bebekte gözde istemsiz ritmik hareketler, bel kaslarında oluşan spazm sonucu vücudun yay gibi gerilmesi, bebeğin gülmemesi, annenin yüzüne bakmaması; 4 aylık bebekte baş kontrolünün olmaması, şaşılık, bazı reflekslerin devam etmemesi; 8 aylık bebekte dönme ve oturma aktivitelerinin olmaması, el göz koordinasyonunun yokluğu, tekme atarken iki bacağında geriye gitmesi, uzun oturmada bacakların makaslama hareketi yapması; 10 aylık bebekte emeklemenin olmaması ya da her iki bacağın birden çekilerek, sıçrar tarzda emekleme, ayağa kalkmada zorluk, ismi ile çağırılınca tepki vermemesi, ağızdan salya akması, verilen yiyeceği ağzına almaması ya da ağzına götürememesi; 1 yaşındaki bebekte tutunarak yürüyememe, parmak ucunda yürüme, makaslama şeklinde yürüme gibi belirtiler görülür.”

NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Ailelerin çocuklarını dikkatli gözlemesini ve bu tarz durumlarda bir uzmana başvurmasının erken teşhis olanağı sağladığını vurgulayan Dr. Şenbursa, tedavinin, ilaç, cerrahi, fizik tedavi ve rehabilitasyon, iş uğraşı terapisi ile refleks terapi şeklinde planlandığını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...