"214 milyon kadın modern doğum kontrol yöntemlerinden yararlanamıyor"
Her yıl "11 Temmuz”, BM tarafından “Dünya Nüfüs Günü” olarak kutlanıyor. BM Nüfus Fonu'nun yayınladığı rapora göre gelişmekte olan ülkelerde 214 milyon kadın modern doğum kontrol yöntemlerinden yararlanamıyor.
Her yıl “11 Temmuz” Birleşmiş Milletler (BM) tarafından “Dünya Nüfüs Günü” olarak kutlanıyor. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, bu yılın temasını "Aile planlaması: insanları ve kalkınan ulusları güçlendirmek" olarak belirledi. Örgüt, aile planlamasıyla ilgili çarpıcı veriler açıkladı. Birleşmiş Milletler'e göre gelişmekte olan ülkelerde 214 milyon kadın modern doğum kontrol yöntemlerinden yararlanamıyor.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, "dünya nüfus günü"nde, "aile planlaması"yla ilgili bir rapor yayımladı.
Raporda, "aile planlamasının diğer sağlık hizmetleri gibi temel bir insan hakkı" olduğu belirtildi.
2030 "sürdürülebilir kalkınma hedefleri" için "temel bir bileşen" olduğu vurgulandı.
Rapora göre her yıl 15 milyon genç kız 18 yaşını doldurmadan evlendiriliyor. Beş genç kızdan biri 18 yaşın altında hamile kalıyor. Bu gebeliklerin yaklaşık yarısı istenmeden gerçekleşiyor.
Dünyada 15-19 yaş grubunda gebelik ve doğum komplikasyonları ölüm sebeplerinin başında geliyor.
20 yaşın altında yapılan doğumlarda ölü doğum ve bebek ölümü yüzde 50 daha fazla görülüyor.
TÜRKİYE'DE 1 MİLYON 310 BİN DOĞUM GERÇEKLEŞTİ
Türkiye'de, TUİK verilerine göre geçen yıl 1 milyon 310 bin doğum gerçekleşti. Toplam doğurganlık hızı 2,1 olarak gerçekleşti.
2016'da, 15-19 yaş grubunda 75 binden fazla doğum görüldü. 2013 verilerine göre kırsal kesimde bin kadından 45'i, kentlerde bir kadından 28'i, doğu illerinde bin kadından 41'i, batı illerinde bin kadından 26'sı 15-19 yaş aralığında doğum yapıyor.
Bu yaş grubunda altı evli kadından sadece biri etkili aile planlaması yöntemlerini kullanıyor.
Bütün yaş gruplarında ise evli kadınların yüzde 47,5'i gebeliği önlemek ya da ertelemek için etkili modern yöntemler kullanıyor.
Kadınların yaklaşık üçte biri geleneksel yöntemlere başvuruyor.
Türkiye'de dört veya daha fazla çocuk sahibi olan kadınların sadece yarısı isteyerek ve planlalayarak çocuk sahibi oluyor.
BM verilerine göre küresel çapta anne ölümlerinin üçte biri, çocuk ölümlerinin yüzde 20'si aile planlaması sayesinde önlenebiliyor.
- Etiketler :
- Haberler -
- Türkiye
- Dünya
- Kadın
- Birleşmiş Milletler