Endüstriyel İnternetin şirketlere etkisi
2020 yılına gelindiğinde internete bağlı olan cihazların sayısının 26 milyara ulaşması bekleniyor. Başka bir deyişle dünya üzerinde yaşayan insan sayısının yaklaşık 4 katı oranında cihaz günün her saati birbirleri ile bağlantı halinde çalışır durumda olacak. Hava taşımacılığından medikal sektörüne, toplu taşımaya ve enerji üretimine etki edecek endüstriyel internetin şirketlere sunacağı imkanlar da oldukça geniş.
M2M (makineden makineye iletişim) sayesinde sadece kullanıcı ile değil kendi aralarında da iletişim kurabilen makinaların kullanımının artmasının global gayrisafi hasılayı 10 ila 15 trilyon dolar artırması bekleniyor.
Küresel gayrisafi hasılanın 70 trilyon dolar civarında olduğunu düşünürsek bu ek gelirden pay almak pek çok şirketin endüstrideki geleceğini de belirleyecek.
Üretimde ve denetimde daha çok makine kullanımını ve otomasyona sahip bu cihazların insan müdahalesine minimum ihtiyaç duyması daha fazla verinin daha ucuza ve daha kısa sürede işlenmesine imkan verecek.
ZARARLAR MİNİMUM DÜZEYE İNECEK
Örneğin havacılık sektöründeki zararlarda önemli bir paya sahip olan uçak arızalarının yol açtığı rötarlar M2M teknolojisinin yaygınlaşması ile minimuma inecek. Zira insan odaklı yapılan kontoroller, mola veya paydos verme ihtiyacı duymayan, daha fazla veriyi daha kısa sürede inceleyebilen makineler tarafından yapılacak.
ÜRETİMDE VERİMLİLİĞİ DE ARTIRACAK
Endüstriyel internet sadece denetimde değil üretimdeki verimliliği de artırma potansiyeline sahip. İnsanların yerini alacak olan makineler üretim anında maksimum faydayı sağlamak adına 7/24 yaptığı çalışma kapsamında maksimum faydanın nasıl sağlanacağını saptamak ile kalmayıp gerekli adımı atarak üretimde verimlilik de sağlayabilecek.
Örneğin bu tarz bir otomasyona sahip rüzgar tribünleri rüzgarın hızını ve açısını hesaplayarak nasıl maksimum enerji üretebileceğini hesaplayacak ve bu kapsamda atılması gereken adımları kendi başına atacak.
Makinelerin eskiye oranla daha fazla şeyi görmelerine, duymalarına ve hissetmelerine olanak sağlayan ve sayıları giderek artan, müthiş miktarda veri üreten elektronik sensörlerle donatılmasının pek çok sektöre ve dolayısıyla şirkete pozitif etkisi olacağını gelirten ekonomist Marco Annunziata, 2013 yılında düzenlenen TED Konferansı'nda bu durumu "Giderek artan, incelikli analizler verilerin içinden eleniyor; makineleri tamamen yeni yöntemlerle ve çok daha verimli bir şekilde çalıştırmamıza olanak tanıyan kavrayışlar sağlıyor" ifadeleri ile özetlemişti.
Sensörlerin maliyetindeki keskin düşüş ve bulut bilişimdeki ilerlemeler sayesinde endüstriyel internetin kullanımının arttığını belirten Annunziata, bu durumun lokomotif ve uçak filolarını, hastahane ve elektrik şebekesi gibi yekpare sistemleri olumlu yönde etkileyeceği görüşünde.
SEKTÖRLER YENİDEN ŞEKİLLENECEK
Önümüzdeki yıllarda pek çok sektörü yeniden şekillendirecek olan bu durum sayesinde verimlilikteki pozitif artış pek çok şirketin zararını azaltarak aynı işi daha kısa sürede daha karlı nir şekilde yapmasına imkan sağlayacak.
- Etiketler :
- Haberler -
- Teknoloji
- internet
- Ortak Gelecek