2018 yılına damga vuracak 10 gastronomi trendi
Büyük ihtimalle 2018 yılında da bir hap alıp doymayacağız ya da tamamen laboratuvarda üretilmiş bir biftek yemeyeceğiz hatta kimyasal yollarla elde edilmiş bir bardak suyla susuzluğumuzu gidermeyeceğiz. Ama yakın zamanda hayatımızda özellikle mutfaklarımızda çok şey değişecek. Belki, sırf daha sağlıklı olduğu için şimdiye kadar adını duymadığımız bir kaktüsün suyunu içeceğiz, belki de çocuklar şeker yerine mantar, büyükler et yerine tropik meyveler yiyecek. Belki de yiyeceklerimize renk ve tat veren gıda boyalarının, katkı maddelerinin kullanımı azalacak. Daha doğal, daha sürdürülebilir ürünler restoranların menüsünde, mutfağımızda emrimize amade olacak. İşin güzel tarafı bunların çoğu pek yakında hayatımızın içinde olacak. Artık ne yediğimizden çok, yiyeceklerin arkasındaki hikayeleri, içeriklerini de merak ediyoruz. İşte bu sır gelecekte daha da aydınlanacak, yiyeceklerin hikayeleri, içerikleri gözümüzün önünde daha çok olacak. Cengizhan Kocahan yakın gelecekte, belki de 2018'de mutfaklara, menülere girmesi beklenen 10 yeni trend'i yazdı:
1- Yeni global lezzetler dünyayı saracak
Globalleşme ülkeler arasındaki sınırları ortadan kaldırırken, geleneksel lezzetler ve yeme alışkanlıkları da bundan etkileniyor. Bunun sonucu olarak global yemekler ortaya çıkıyor. 2005'ten bu yana Japonya'daki dana eti tüketimi giderek artıyor. Hatta 2015 yılında dana eti, balık tüketimini aştı. Dana etinin daha çabuk hazırlanması, fast food mekanlarının çoğalması ve jenerasyon farklılıkları bunda çok etkili oldu. Bir başka örmek Almanya. Almanların geleneksel değeri hamburger tahtını dönere kaptırdı. Keza Meksika usulü fastfood yemekler yapan restoranlar tüm dünyada büyük rağbet görüyor. Yeni jenerasyonun tüm yeniliklere lezzetlere açık olması nedeniyle 2018 yılında daha çok global lezzetle tanışacağız. Çok sayıda yeni lezzet dünyaya mal olacak.