Kirlilik ve küçük balık avcılığı müsilaj oluşumunu tetikliyor
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) akademisyenleri tarafından yürütülen çalışmada, Zooplanktonları yiyerek büyüyen hamsi, çaça, sardalya ve istavrit gibi balıkların küçükken avlanmaları nedeniyle azaldığı belirtildi. Araştırma Görevlisi Dr. İsmail Burak Daban, bunun neticesi olarak hayvansal küçük deniz mikro canlıları olan zooplanktonların ortamda bol olması nedeniyle denizanalarının son yıllarda çoğalıp, büyüdüklerine ve kirlilik baskısıyla birlikte müsilajın oluşmasına neden olduklarına dikkat çekti.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), bu yıl Marmara Denizi'nde görülen yoğun müsilaj sonrası araştırma için çağrı yaptı.