Kebapta tescil savaşları: 5'te 5 Urfa
Türkiye denince akla ilk gelen lezzetlerden birisi kuşkusuz kebap. Erzurum'da Cağ, Kastamonu'da Taşköprü, Antakya'da Kağıt, Denizli'de Tandır, Adana Kebabı ve Şanlıurfa Haşhaş kebabı derken Türkiye 100'den fazla kebaba evsahipliği yapıyor. Ancak bu kebap çeşitlerinden çok azı tescillenmiş durumda. Türkiye'de 10 ilde toplam 14 kebabın tescili var. Bu iller arasında ise Şanlıurfa 5 farklı kebap çeşidi ile açık ara önde bulunuyor. Tescilli lezzetlerin şehrin ekonomisine de önemli bir katkı sağladığını söyleyen Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Selçuk Karakuş, ntv.com.tr'ye yaptığı açıklamada, ''Türkiye'de odalar arasında bir birinciliğimiz var. Buradaki kebabın tadı Türkiye'nin hiçbir yerinde yok. Biz bu konuda hep iddialıydık, iddiamızı sürdüyoruz'' dedi.
Tuğba Öztürk /ntv.com.tr
Türkiye'nin coğrafi işaretli ürün sayısı, Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) yapılan başvurular ve tescillerle giderek artıyor. Coğrafi işaretli ürünler arasında en dikkat çekenlerden biri ise Türkiye'de en çok tüketilen yemeklerden olan kebap...
Hemen hemen her ilin kendine özgü bir kebabı var ancak henüz sadece 10 il farklı kebap lezzetlerini tescil ettirmiş durumda. Peki hangi ilin kaç kebap tescili var, açık farkla hangi şehir en önde?