Kaza eseri bulunan icatlar
Mucitlerinin tamamen şans eseri ortaya çıkardığı buluşlar.
Gramofon
Amerikalı mucit Thomas Edison, telgrafla sesi iletmek için alüminyum ve kağıtla deneyler yaparken, yanlışlıkla sesini kaydeden ilk insan oldu.
Amerikalı mucit Thomas Edison, telgrafla sesi iletmek için alüminyum ve kağıtla deneyler yaparken, yanlışlıkla sesini kaydeden ilk insan oldu.
3M şirketinde çalışan bir kimyagerin, yanlışlıkla bulduğu hafif yapıştırıcı maddeyi küçük not kağıtlarıyla birleştirmesiyle Post-it adlı yapışkanlı kağıtlar ortaya çıktı.
Araba lastiği yapımında kullanılan maddenin icadı, Charles Goodyear’ın sağlam ve kullanışlı bir madde üretmeye çalışırken, lastiğe rastgele kurşun ve sülfür eklemesiyle gerçekleşti.
Canon için çalışan bir mühendis, tükenmez kalemin yüksek ısıya maruz kaldığında mürekkebini dışarıya saçmaya başladığını görerek, yazıcının icadında ilk adımı atmış oldu.
Kimyager William Perkin, sıtma için tedavi ararken, elde ettiği leylak rengi madde gözüne çarptı. Farklı renkler elde ettikten sonra, bunları sentetik boya olarak satmaya başladı.
Alfred Nobel, nitrogliserin içeren güvenli malzemeler yapmaya çalıştığı sırada, bir tüpü yanlışlıkla talaşın üstüne döküp maddenin stabil olduğunu gördü. Sonra üstüne eklediği maddelerle patlayıcıyı icat etti.
Robert Chesebrough, petrolü damıtarak elde ettiği balmumu kıvamındaki maddenin kesiklere ve yaralara iyi geldiğini gördü. 96 yaşında ölen bilim adamı, son nefesini verene kadar her gün, çok sağlıklı olduğuna inandığı vazelinden bir kaşık yedi.
Göğüs ağrısının tedavisinde kullanılmak üzere üretilen Viagra’nın yan etki olarak ereksiyona sebep olduğu görülünce, asıl kullanım alanı ereksiyon sorunlarının tedavisi oldu.
Ekmek hamuru yapmak için kaynattığı buğdayı, hamurun karışımına koymayı unutan Will Keith Kellogg, birkaç saat sonra buğdayın kıtır kıtır olup parçalandığını gördü. Böylelikle buğday gevreğini icat etti.
Johns Hopkins Üniversitesi’ndeki laboratuvarda çalışan bir kimyager, yemek yemeden önce ellerini yıkamayı unuttuğunu fark etti. Bir süre sonra garip bir tat almaya başlayan kimyager sakarini bulmuş oldu.
Mühendis Percy Spencer, kısa radyo dalgaları yayan bir lambayla çalışırken cebindeki çikolatanın erimeye başladığını fark etti ve bu, mikrodalga fırının icadındaki ilk adım oldu.
Alman fizikçi Wilhelm Roentgen, katot ışınlarıyla deney yaparken, floresan bir kartonun odanın karşısından parladığını gördü. Işın kaynağı ile ışığı yansıtan karton arasına beyaz bir perde koyarak ilk röntgeni çekti.
Kalp atışlarını kaydetmek için kurduğu devrede yanlış direnci kullanan Wilson Greatbatch, deneyi mahvettiğini düşünürken, devrenin yaydığı sinyalin kalp atışlarına tıpatıp benzediğini fark ederek çok önemli bir buluşa imza attı.
İsviçreli mühendis George de Mestral, ava çıktığında çoraplarına ve köpeğinin tüylerine yapışan garip bir bitkiyi laboratuarına götürdü. Bitkinin mikroskopik kancaları olduğunu gören mühendis, cırt cırtı icat etti.
Birçok enfeksiyonun tedavisinde kullanılan antibiyotik, iki haftalık tatilinden dönen Alexander Flemming’in, haritanın üstünde bıraktığı penisilini garip bir küf olarak bulmasıyla keşfedildi.
19’uncu yüzyılda uyuşturucu madde olarak kullanılan anestezinin acıyı engellediği, kullananlardan birisinin bacağını yaralayıp, hiçbir acı hissetmediğini söylemesiyle keşfedildi.
Şef George Crum, patates kızartmasını beğenmeyip ısrarla geri gönderen bir müşteriyi memnun etmek için patatesi olabildiğince ince dilimleyip kızarmış yağa atarak patates cipsini yarattı.
En başta temizlik malzemesi olarak üretilen hamur, çocukların ilgisini çekmeye başlayınca içindeki temizleyici kimyasallar atılarak günümüzün en popüler oyuncaklarından birisi haline geldi.