Kuraklığa karşı mücadelede su kazanımı sağlayan beş sıradışı yöntem
Kuraklık ve su krizi insanlığın geleceğini tehdit eden en büyük beş küresel risk arasında yer alıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, iklim değişikliği nedeniyle Türkiye'nin 7 bölgesinde “olağanüstü kuraklık" yaşanıyor. Anadolu'da barajlar, göller, nehirler hatta yer altı suları hızla kuruyor. Öte yandan, suyun adil ve eşit kullanımı sürdürülebilir kalkınma için kritik bir zorunluluk oluşturuyor. Bunun olmaması ise potansiyel çatışmalara davetiye çıkarıyor. Ancak, deniz tabanından üst atmosferine kadar, kullanılabilecek çeşitli su kaynaklarına sahibiz. Bunlardan en iyi şekilde yararlanmak için ise çok çeşitli teknolojik müdahaleler ve yenilikler gerekiyor.
İşte su kaynaklarından etkili bir şekilde yararlanmasını sağlayacak beş teknoloji: Sis yakalama, bulut tohumlama, buharlaşmayı en aza indirme, deniz suyunu tuzdan arındırma ve buzdağı hasadı...Hazırlayan: Ayşegül Engür Dahi/ntv.com.tr
Dünyada şu anda aralarında Katar, İsrail, Lübnan, İran, Ürdün, Libya, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirlikleri, San Marino, Bahreyn, Hindistan, Pakistan, Türkmenistan, Umman ve Botswana’nın olduğu 17 ülke aşırı düzeyde su sıkıntısı yaşıyor ve iklim değişikliğinin etkisi nedeniyle bu ülkelerin sayısının artması bekleniyor. Uzmanlar Türkiye’de de durumun gittikçe kötüleştiğini vurguluyor.