Kanseri önleyen ekmekten, tansiyon düşüren domatese: Genetiği değiştirilmiş gıdalar insanlığın geleceğini kurtarabilir mi?
Küresel ısınma nedeniyle dünya her geçen gün daha kurak hale gelirken ve bazı ülkeler hali hazırda kıtlıkla boğuşurken, araştırmacılar insanları beslemenin alternatif yollarını geliştiriyor. Gen düzenleme teknolojisini kullanan araştırmacılar, bu sayede daha az su tüketen mahsuller ve hastalıklara karşı dayanıklı hayvanlar yetiştirebildiklerini söyledi. İngiltere'de kanseri önleyen ekmek, Japonya'da ise kalp basıncını düşüren domates üretildi. ABD'deki araştırmacılar ise daha az doymuş yağ asidi içeren ve kızartıldığında daha az tehlikeli kimyasal üreten, genetiğiyle oynanmış soya fasulyesi geliştiriyor.
Peki genetiği değiştirilem gıdaların insan sağlığına ve çevreye hangi faydaları sağlayacak? En önemlisi onları güvenle mideye indirebilir miyiz?
İngiltere’nin Harpenden kasabasındaki Rothamsted Araştırma Enstitüsü'nde geleceğe bir bakış sunan onlarca sera bulunuyor. İçeride, dünyanın ilk kansere karşı koruyan ekmeğini üretme umuduyla genetiği değiştirilmiş onlarca çeşit buğday yetişiyor.