Haftada iki porsiyon balık yemek ölümcül cilt kanseri riskini artırabilir: Bilim insanlarını ikiye bölen çalışma
Genellikle süper gıda olarak övülen balığın, vücuda hayati yağ asitleri ve vitaminler sağlayan faydaları bulunuyor. Ancak, çok fazla balık yemek sağlığa zarar verebilir. ABD'de yaklaşık 500 bin kişinin incelenmesiyle yapılan yeni bir araştırma, haftada iki porsiyon balık yemenin, türünün en ölümcülü olan cilt kanseri (melanom) riskinin artmasıyla bağlantılı olduğunu gösterdi. Balıkların denizde aldığı arsenik ve cıva gibi zararlı maddelere dikkat çekildi. Ancak, bazı uzmanlar balık yemenin yararlarının gözardı edilemeyeceğini vurgulayarak, çalışmanın insanları balık yemekten vazgeçirmemesi gerektiğini söyledi.
İngiltere’deki Brown Üniversitesi’nden uzmanlar, günlük balık alımı 42,8 g olan kişilerin, günlük balık alımı yalnızca 3,2 g olan kişilere göre yüzde 22 daha yüksek melanom riskine sahip olduğunu buldu. Daha fazla balık yiyenlerde ayrıca, yalnızca cildin dış tabakasında, evre 0 melanom veya melanom in situ (bazen kanser öncesi olarak da adlandırılır), olarak bilinen anormal hücrelerin gelişme riski yüzde 28 arttı.
Melanom, en agresif seyirli ve hayatı en çok tehdit eden cilt kanserine deniliyor.