Corona virüsle ilgili insanların ısrarla inanmaya devam ettiği 8 yanlış bilgi
200’ün üzerinde ülkede ve bölgede görülen yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle vaka sayısı 40 milyonu, ölü sayısı ise 1 milyon 100 bini aştı. Henüz etkili bir aşının ya da ilacın bulunmadığı Covid-19’a karşın, bilgi kirliliğinin önüne geçmek, koruyucu sağlık önlemleri kadar hayati bir önem taşıyor. Küresel salgının başlangıcından bu yana yeni tip corona virüsün Çin’deki bir laboratuvarda üretildiği, Bill Gates’in insanlara çip takmak için pandemiyi başlattığı veya maske takmanın işe yaramadığı gibi birçok asılsız iddia öne sürüldü ve hala binlerce insan bu komplo teorilerine şaşırtıcı bir şekilde inanmaya devam ediyor. İşte corona virüsle ilgili yaygın olarak inanılan 8 yanlış...Hazırlayan: Ayşegül Engür Dahi/ntv.com.tr
CORONA VİRÜS ÇİN'DEKİ BİR LABORATUVARDA YAPILDI
Yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisi geçen yılık Aralık ayında Çin’in Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentindeki bir hayvan pazarında ortaya çıktı. Bu nedenle ABD Başkanı Donald Trump da dahil olmak üzere bir çok insan, ellerinde hiçbir kanıt olmamasına rağmen, virüsün Wuhan’daki bir laboratuvarda başladığını iddia etti. Bazı komplo teorisyenleri ise virüsün bir biyolojik silah olarak tasarlandığına inanıyor.
NEDEN YANLIŞ?
ABD’li istihbarat teşkilatları, "İstihbarat Topluluğu, corona virüsün insan yapımı veya genetiği değiştirilmiş olmadığına dair geniş bilimsel fikir birliğine uyuyor” açıklamasını yaparak virüsün bir laboratuvarda tasarlandığı olasılığını kategorik olarak reddetti. Bununla birlikte, yarasa corona virüslerini inceleyen ve laboratuvarının Covid-19’un kaynağı olduğu öne sürülen Çinli virolog Shi Zhengli, virüsün genetik yapısını ekibinin yarasa mağaralarından örneklediği diğer corona virüslerle karşılaştırdı ve hiçbiriyle eşleşmediğini buldu. Öte yandan Çin, virüsün nasıl ortaya çıktığına dair bağımsız ve uluslararası bir araştırma çağrısına yanıt olarak, Dünya Sağlık Örgütü'nü (DSÖ) ülkeye davet etti.
İNSANLAR NEDEN İNANIYOR?
İnsanlar, Covid-19'un yol açtığı muazzam acı ve ekonomik çöküntüler için bir günah keçisi arıyor ve ABD’nin ticari rakibi Çin kolay bir hedef. Ayrıca Çin’in kapalı bir toplum olması ve ülkede yaşananların uluslararası basın tarafından kolayca öğrenilememesi onun suçlamaların merkezine oturmasını kolaylaştırıyor. Öte yandan, daha önce bazı patojenlerin yanlışlıkla laboratuvarda salınması meydana geldi. Birçok bilim insanı bu olasılığın düşük olduğunu söylese de, bazı insanlar bunun Çin'in kasıtlı olarak virüsü dünyaya yaymak için tasarladığı için yeterli meşruiyet sağladığını düşünüyor.