Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
Korunmasız cinsel ilişkinin sonu
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
Uzmanlara göre, korunmasız cinsel ilişki enfeksiyon, üreme yeteneğinin kaybı, kanser ve hatta ölümle sonuçlanabilir.
Uzmanlara göre, korunmasız cinsel ilişki enfeksiyon, üreme yeteneğinin kaybı, kanser ve hatta ölümle sonuçlanabilir.
Cinsel yolla yüzlerce hastalık ajanının bulaşabileceğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Banu Bingöl Günenç, bu hastalıkların belirtileri ve sonuçları hakkında şunları söyledi:
Kadınlarda bazen hiç belirti vermeyen bel soğukluğu, yani gonore hastalığı, bazen de vajinal akıntı, adet düzensizliği, bel ağrısı gibi şikâyetlerle kendini gösteriyor. Renkli üretral akıntı ve idrar yaparken yanma gibi şikâyetler de gonorenin erkeklerde görülen belirtileri.
HPV yani Human Papilloma Virüs, ‘insan siğil virüsü’ olarak da biliniyor. Cinsel ilişkiyle bulaşan virüs, vajinal ortamda ve dış genital sistemde siğillere neden oluyor. HPV enfeksiyonu cinsel ilişki ile geçen hastalıklar içerisinde en sık gözlenen viral hastalık olarak değerlendiriliyor. HPV’nin bazı türleri kadınlarda rahim ağzı, vajen ve vulva kanserlerine neden oluyor. Erkeklerde ise penis ve anüs kanserine yol açan HPV enfeksiyonunun bazı durumlarda yemek borusu kanserine de neden olduğu belirtiliyor.
Siroz ve karaciğer kanserine dönüşme olasılığı bulunan Hepatit B ve C de korunmasız cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıklar arasında yer alıyor.
Cinsel temas yoluyla bulaşan klamidya enfeksiyonları kadınlarda kokusuz sarı renkli akıntı, adet dönemi ortasında kanama ve cinsel ilişki sırasında kanama belirtileri verebileceği gibi, kimi zaman hiçbir bulguya yol açmayabiliyor. Bu durum, daha tehlikeli sonuçlar doğuruyor. Çünkü hastalık ilerleyerek tüplerde tıkanıklığa ve kısırlığa neden oluyor. Erkeklerde ise peniste beyaz renkli akıntıya neden olan klamidya, idrar yaparken yanma ve sızıya da yol açıyor.
"Edinsel Bağışıklık Yetmezliği Sendromu" olarak ifade edilen AIDS'in bulaşma yollarından biri de korunmasız cinsel ilişki. Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebiliyor. Kanında HIV olan kişiyle cinsel ilişkide (vajinal, anal veya oral) bulunmakla HIV bulaşabiliyor. Virüs ayrıca enfekte kişinin kan, kan ürünleri, doku veya organlarının nakliyle ve anneden bebeğe de geçebiliyor.
Frengi yani sifilis enfeksiyonu ise erken dönemde tedavi edilmezse kalp ve beyin gibi hayati organları etkileyerek ölüme neden olabiliyor.