Ortadoğu küresel ortalamanın iki katı üzerinde ısınıyor: Uzmanlardan felaket uyarısı
Bu yaz Ortadoğu'da rekor sıcaklıklar kaydedildi. İran, Irak, Yemen, Lübnan ve BAE'nin de yer aldığı birçok ülke adeta çıra gibi yandı. Aşırı sıcaklıklar ve şiddetli kuraklıklar bölgeyi kasıp kavururken, orman yangınları çıktı ve kentler ortalama 50 derecenin üzerindeki dayanılmaz sıcaklıklara maruz kaldı. Hepsinden kötüsü, bu sadece uzun yıllardır süren çatışmalarla harap olan bölgedeki gelecek felaketlerin başlangıcı... Uzmanlar, Ortadoğu’nun küresel ortalamanın iki katı kadar ısındığını ve 2050 yılına kadar araştırmacıların öngördüğü 1,5 derecelik eşiğe kıyasla 4 santigrat derece daha sıcak olacağı konusunda uyardı. Bu durum, siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü bölgede milyonlarca insanın hayatını tehlikeye atan kuraklık, su krizi ve savaşlarla sonuçlanacak.
Haziran ayında Kuveyt, 53,2 santigrat derece bir sıcaklık kaydederken, Umman, BAE ve Suudi Arabistan’da termometreler 50 derecenin üzerine çıktı. Bir ay sonra, Irak'ta sıcaklıklar 51,5 dereceye yükseldi ve İran'da 51 derecelik bir sıcaklık görüldü...
Almanya'daki Max Planck Enstitüsü'ne göre, artan küresel sıcaklıklar nedeniyle Ortadoğu'daki birçok şehir yüzyılın sonundan önce kelimenin tam anlamıyla yaşanmaz hale gelecek. Yıllarca süren savaşların harap ettiği bölgenin, varlığını tehdit eden zorluklarla yüzleşme gücü yok.
Ayrıca, Dünya Bankası, aşırı iklim koşullarının rutin hale geleceğini ve bölgenin her yıl dört ay kavurucu güneşle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.