Harvard’dan ebeveynlere: Çocuk yetiştirirken dikkat edilmesi gereken 7 kritik konu
Günümüzde, değişen çağ ile birlikte ebeveynlerin kafasında çocuk yetiştirme konusunda birçok soru işareti bulunuyor. Kuşak farkı, sosyokültürel farklar, ekonomik zorluklar çerçevesinde ebeveynler, iyi birer anne-baba olabilmek için çabalarken daha çok maddi olgulara yöneliyor. Yöneldikleri maddi olgularla çocuklarını yetiştirmeye çalışan ebeveynler ise, çocuklarının gelişimleri hakkında hayal kırıklıkları yaşayabiliyor. Ebeveynlerin mükemmel anne-baba olma baskısı üzerine yapılan araştırmalar sürerken dünyanın en ünlü üniversitelerinden Harvard Üniversitesi’nde psikolog olarak görev yapan Lisa Feldman Barrett, günümüzde ebeveynlerin çocuklarını yetiştirirken kendine güvenen, başarılı ve sağlıklı bireyler olması konusunda yardımı dokunacak yedi öneriyi sıraladı. İşte o yedi öneri...Akın Murteza / ntv.com.tr
MARANGOZ DEĞİL BAHÇIVAN OLUN
Marangozlar ahşabı istedikleri şekilde oyarlar. Bahçıvanlar, bereketli bir bahçe oluşturarak mahsülün kendi başlarına büyümelerine yardımcı olurlar. Aynı şekilde, ebeveynler çocuklarını belirli bir şeye, örneğin bir piyaniste dönüştürebilirler veya çocuğun hangi işi yaparsa yapsın sağlıklı büyümesini teşvik eden bir ortam sağlayabilirler.
Çocuğunuzun bir gün önemli bir konserde piyano çalmasını isteyebilirsiniz ama onu ders almaya zorlamak (marangoz yaklaşımı) bir sanatçı da oluşturabilir, müzikten nefret eden bir çocuk da oluşturabilir. Bahçıvan yaklaşımıyla yaklaşılırsa, yani evin etrafına çeşitli müzik fırsatlarını yerleştirip hangilerinin çocuğunuzun ilgisini uyandırdığı görülecektir. Çocuk tencere ve tavalara vurmayı mı seviyor? Belki çocuğunuz bir davulcu olacaktır. Ne tür bir bitki yetiştirdiğinizi anladıktan sonra, kök salması ve gelişmesi için toprağı ‘ayarlayabilirsiniz’.