Çernobil’in etrafındaki halkın yemesine izin verilen mahsullerde tehlikeli kimyasallar bulundu
Tarihteki en kötü nükleer felaketlerden birinin ardından 34 yıl geçmesine rağmen, Çernobil yakınlarında yetişen mahsullerin hala tehlike saçtığı belirtildi. Bilim insanları, santralden yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Ivankiv'de yetişen tahılın yarısında önerilen seviyelerin çok üzerinde stronsiyum 90 seviyeleri buldu. Ancak, Ukrayna hükümeti, 2013 yılında gıda ürünlerini stronsiyum 90 için test etmeyi bıraktı. Radyoaktif bir izotop olan madde, kalsiyum gibi dişlerde, kemiklerde ve kemik iliğinde toplanıyor ve ve çok sayıda kanser türüne neden oluyor.
Sovyetler Birliği döneminde 26 Nisan 1986 tarihinde meydana gelen Çernobil nükleer faciası, tarihte insan eliyle meydana gelen en büyük kazalardan biri olarak biliniyor. Etrafa yayılan radyasyon nedeniyle 100 binden fazla insan bölgeden tahliye edildi ve bugün hala var olan 30 kilometre çapında insanların girişine yasak olan bir bölge oluşturuldu. Kaza sonrası 500 binden fazla işçi nükleer faciaya müdahalede bulundu ve birçoğu radyasyona maruz kaldı.
Meydana gelen kaza esnasında 31 kişi hayatını kaybetti, fakat çok büyük bir alana yayılan radyasyon nedeniyle kanser vb. sağlık sorunlarından etkilenenlerin yüz binlerce olabileceği düşünülüyor.