Yeşil tahvillerin kuralları belirlendi

Avrupa Birliği çapında yeşil tahvil ihraç etme imkanı verecek kurallara ilişkin komisyon teklifi Avrupa Komisyonu tarafından kabul edildi. Şimdi Avrupa Parlamentosu’nun onayına sunulacak teklif kabul edilirse hem AB içinde hem de dışındaki ülkeler ve şirketler için yeni bir ‘yeşil yatırım standardı’ ortaya çıkacak.

Yeşil tahvillerin kuralları belirlendi

11 Aralık 2019’da imzalanan Avrupa Yeşil Mutabakatı ile finansal fon ve sermaye akışlarını yeşil yatırımlara daha iyi yönlendirme ihtiyacının altı çizilmiş, 14 Ocak 2020’de ise Avrupa Yeşil Mutabakatı yatırım planı ile Avrupa Komisyonu’nun bir AB yeşil standardı (EUGBS) oluşturacağı açıklanmıştı. İşte bu standart için Avrupa Komisyonu’nun hazırladığı teklif onay aldı.

Teklif, Avrupa Parlamentosu’ndan onay alırsa ortaya çıkacak standart hem yeşil tahvillerin hem ihraççıları hem de yatırımcıları için faydalı olacak. Örneğin, ihraççılar, AB sınıflandırmasıyla uyumlu yasal yeşil projeleri finanse ettiklerini göstermek için sağlam bir araca sahip olacak. Tahvilleri satın alan yatırımcılar, yatırımlarının sürdürülebilir olduğunu daha kolay değerlendirebilecek, karşılaştırabilecek ve güvenebilecek. Böylece ‘yeşil yıkama’ adı verilen, görünürde yeşil yatırımlara sahip olan fakat detayında pek de yeşil olmayan yatırımların ve şirketlerin getirdiği riskler azaltılabilecek. Yeni EUGBS, şirketler, kamu kurumları ve ayrıca AB dışında yerleşik ihraççılar da dahil olmak üzere herhangi bir yeşil tahvil ihraççısına açık olacak.

YEŞİL TAHVİLLERE FON GİRİŞİNİ HIZLANDIRABİLİR

Bu düzenleme uzun süredir yatırımcıları tarafından merakla bekleniyordu. Dünyada giderek payı artan sürdürülebilir yeşil tahviller konusundaki en önemli sorunlar, şeffaflık ve denetim standartlarıydı. Şimdi yeni standartlarla yatırımların yeşil finansmana yönelmesinin daha da hızlanacağı öngörülüyor.

YEŞİL BONO PİYASASINI EN ÇOK KULLANAN ÜLKELER

Climatebonds’un verilerine göre 2021 yılının tamamında gerçekleşen yeşil bono ihracı toplam 508,8 milyar dolara ulaştı. Bu rakam 2020’de 298,1 milyar dolar, 2019’da 269,3 milyar dolar, 2018’de 172,5 milyar dolar, 2017’de ise 159,5 milyar dolar seviyesindeydi. Yani son beş yılda yeşil bonolara gerçekleşen sermaye akışı yüzde 219 arttı.

YEŞİL BONO İHRACINDA İLK 10 ÜLKE

Ülke
Yeşil Bono İhracı (Milyar dolar) 2021

ABD
81.9

Çin
68.1

Almanya
63.2

Fransa
36.3

Birleşik Krallık
33.9

Hollanda
23.4

İspanya
22

İtalya
19.6

İsveç
16.2

Güney Kore
12.5

Sayfa Yükleniyor...