Başbakan Yardımcısı Şimşek: Türkiye'nin büyüme performansı gayet iyi
Başbakan Yardımcısı Şimşek, "İçinden geçtiğimiz süreci, dünya ekonomisindeki cılız büyümeyi, dış ticaretteki daralmayı dikkate alırsanız aslında Türkiye'nin büyüme performansı gayet iyi." dedi.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "İçinden geçtiğimiz süreci, dünya ekonomisindeki cılız büyümeyi, dış ticaretteki daralmayı dikkate alırsanız aslında Türkiye'nin büyüme performansı gayet iyi." dedi.
Şimşek, partisinin Gaziantep İl Başkanlığınca düzenlenen bayramlaşma töreninin ardından bir gazetecinin iç taleplerdeki artışa karşın dış taleplerdeki düşüşle ilgili sorusunu şöyle yanıtladı:
"Biliyorsunuz ikinci çeyrek büyüme rakamları açıklandı. Aslında Türkiye içeride hızla büyüyor. Yani iç talep, gerek özel tüketim olsun gerek kamu yatırımları olsun hızlı bir şekilde yüzde 5'in üzerinde büyümeye işaret ediyor ama gelin görün ki dünyadaki talebin zayıf olması ve yakın coğrafyamızdaki kaos nedeniyle maalesef büyümemiz yüzde 5'in üzerinde olmadı, yüzde 3,1 olarak gerçekleşti. Yılın ilk yarısında da yüzde 4'e yakın büyüme oranı söz konusu. İçinden geçtiğimiz süreci, dünya ekonomisindeki cılız büyümeyi, dış ticaretteki daralmayı dikkate alırsanız aslında Türkiye'nin büyüme performansı gayet iyi. Darbe girişimi nedeniyle üçüncü çeyrekte bir miktar olumsuz etki olabilir. Biz hızla yapısal reformları yerine getirerek, güçlü bir güveni tesis ederek daha yüksek bir büyümeye işaret edecektir."
HAZİNE'DEN İHRACATÇILARA FİNANSMAN DESTEĞİ HAZIRLIĞI
Şimşek, hazinenin kredi garanti sisteminin kapsamının genişletilmesi yönünde çalışmaların son aşamaya geldiğini de bildirdi.
Yeni sistemin KOBİ'lerin yanı sına ihracatçıya da can simiti olacağını ve nefes aldıracağını anlatan Şimşek, şöyle konuştu:
“Mevcut düzenlemede, binlerce KOBİ’nin finansmana erişimi sağlanmakla birlikte, kefalet hacmi istenilen düzeyde artmamış ve kredi hacminde bugüne kadar beklenen düzeyde bir artış gerçekleşmemişti. Bunun nedenlerine bakıldığında öncelikle kefalet sürecinin uzun sürmesinin bankaların bu aracı kullanmalarında önemli bir çekinceye neden olduğunu gördük. Aynı zamanda, vergi ve SGK borcu olan işletmelerinde bu imkandan yararlanamamasının önemli bir kısıt oluşturduğunu, ayrıca sağlanan kefalet tutarlarının bir çok işletme için yeterli olmadığını tespit ettik."
Bankaların tüm sektörlere hitap edecek şekilde alternatif ihtiyaçlarına yönelik olarak kefaletlerde araç çeşitliliğinin sağlanamamasının da önemli bir engel olduğuna işaret eden Şimşek, yapılan yeni düzenleme ile daha çok firmanın finansmana erişim sorunlarının daha etkin bir şekilde çözülebilmesi için kefalet limitlerinin artırıldığını kaydetti.
Şimşek, kefalet limitlerinin KOBİ’ler için 2 milyon dolar, KOBİ dışında kalan yararlanıcılar için ise 50 milyon dolar olarak belirlendiğini söyledi.
İHRACATÇILARA BÜYÜK KOLAYLIK
İhracatçılara yönelik yapılacak düzenlemenin de oldukça önemli olduğuna dikkati çeken Şimşek, "Bu kapsamda ihracatın finansmanına ilişkin kefalet taleplerinin Eximbank kanalı ile olması durumunda yüzde 100’e kadar kefalet verilebilecek. Talebin Eximbank kanalı ile olmaması durumunda ise KOBİ tanımı dışında kalan ihracatçılar için yüzde 85 ile kefalet sağlanabilecek.” dedi.
Portföy Garanti Sistemi gibi alternatif kredi garanti araçlarının düzenlenerek kefalet sürecinin basitleştirileceğini dile getiren Şimşek, bu şekilde KOBİ’lerin ve ilgili diğer işletmelerin kefalete erişim maliyetinin azaltılacağını, kredi temini sürecinin hızlandırılacağını ve daha yüksek hacimde kredi teminin mümkün kılınacağını kaydetti.
“KEFALET HACMİ 20 MİLYAR LİRAYA ULAŞACAK"
Daha önce SGK ve vergi dairesine borcu olmayan firmalara kefalet sağlandığını hatırlatan Şimşek, yeni düzenlemenin bu borçların kefalet ile sağlanacak krediden öncelikli olarak ödenmesi halinde bu kurumlara borcu olan firmalara da kefalet sağlanabilmesinin yolunu açtığını söyledi.
Şimşek, “Çalışmalar tamamlanmak üzere.Yapılan tüm bu değişikliklerin, mevcut durumda 3 milyar liraya ulaşan kefalet hacminin kısa dönemde 10 milyar liraya, orta vadede ise 20 milyar liraya ulaşmasına ve piyasalarda KOBİ’lerin ve ihracatçıların karşı karşıya olduğu finansman sıkıntısının giderilmesinde önemli bir etki doğuracağını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
- Etiketler :
- Haberler -
- Türkiye
- Ekonomi