Temmuz ayı sanayi üretimi rakamları açıklandı

Temmuz ayında yüzde 2 artması beklenen sanayi üretimi, yüzde 5,6 arttı. Üretim artışı temmuzda, bir önceki aya ise göre yüzde 3,5 artış gösterdi. Sanayi üretimi yüzde 5.6 arttı. Rakamları değerlendiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "Sanayi üretimi 22 aydır hız kesmeden büyüyor. Veriler sanayimizin finansal saldırılara karşı dayanıklılığını sürdürdüğünü gösteriyor" dedi.

Temmuz ayı sanayi üretimi rakamları açıklandı

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26,9 artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayı ciro endekslerini açıkladı.

Buna göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26,9 yükseldi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam ciro endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 3,8 artış kaydetti.

SANAYİ VE İNŞAATTA CİRO ENDEKSİ ARTTI

Sanayide takvim etkisinden arındırılmış ciro endeksine bakıldığında, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 36,3 artış görüldü. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi ciro endeksi de bir önceki aya göre yüzde 5,1 yükseldi.

İnşaat sektöründe takvim etkisinden arındırılmış ciro endeksindeki artış, Temmuz 2017'ye göre yüzde 28,3 olarak gerçekleşti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış inşaat ciro endeksi de bir önceki aya göre yüzde 2,1 arttı. 

Temmuz ayı sanayi üretimi rakamları açıklandı - 1

TİCARET VE HİZMET ENDEKSLERİ

Takvim etkisinden arındırılmış ticaret ciro endeksi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,5 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ticaret ciro endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 3,6 artış gösterdi. 

Hizmet sektöründe takvim etkisinden arındırılmış ciro endeksi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28,9 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hizmet ciro endeksinde de bir önceki aya göre yüzde 2,6 artış oldu.

VİDEO: YERLİ SAVUNMA ÜRÜNLERİ FUARDA (SAHA EXPO 2018)

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI VARANK: SANAYİ ÜRETİMİ 22 AYDIR HIZ KESMEDEN BÜYÜYOR

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yazılı açıklamasında, temmuz ayı sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi.

Temmuzda sanayi üretim endeksinin yıllık bazda yüzde 5,6, aylık bazda da yüzde 3,5 arttığını belirten Varank, söz konusu oranların piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini bildirdi.

Varank, yılın 7 ayında sanayi üretimindeki artışın yüzde 7,3 olduğunu ve bu oranın geçen senenin aynı dönemine göre daha yüksek ve güçlü bir performansa işaret ettiğini vurgulayarak, "Böylelikle sanayi üretimi 22 aydır hız kesmeden büyümüştür. Gelen veriler sanayimizin finansal saldırılara karşı dayanıklılığını sürdürdüğünü bir kez daha göstermektedir" değerlendirmesinde bulundu. 

Temmuzda ana sanayi gruplarının her birinde üretim artışı gözlenirken, ilk üç sırayı dayanıksız tüketim malları (yüzde 9,8), dayanıklı tüketim malları (yüzde 8,3) ve ara malı (yüzde 5) üretiminin aldığını anımsatan Varank, "Yüksek teknolojili ürünlerin üretimindeki yıllık yüzde 12,1'lik ve aylık yüzde 10,8'lik artış, yüksek katma değerli üretim için yakalamak istediğimiz trendin çok önemli bir göstergesi. Bu yükseliş trendini sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyoruz" ifadesini kullandı. 

Varank, sanayinin güçlü büyümesinin istihdam rakamlarına da yansıdığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: 

"Buna göre, son bir yıl içinde 611 bin kişiye yeni istihdam imkanı sağlanırken, bunun yaklaşık yüzde 60'ı sanayi sektörü kaynaklıdır. Bu durum sanayiyi önceleyen, üretime odaklanan politikaların sonucudur. Yurt içi üretim ve talep göstergeleri de sanayi üretimindeki artışı destekler niteliktedir. Buna göre temmuzda kapasite kullanım oranı yüzde 77,1 ve Satın Alma Yöneticileri Endeksi 49 olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 36,3, elektrik üretimi yüzde 2 ve beyaz eşya üretimi yüzde 13,5 artmıştır. İmalat sanayimiz çok başarılı bir performansa imza atarak, temmuz ayı ihracatındaki yüzde 11,6'lık artışın yüzde 95'ini tek başına sırtlamıştır."

"PROAKTİF YAKLAŞIM İZLİYORUZ"

Bakanlıkça sanayinin verimliliğini artıracak hamleler yapmaya devam ettiklerinin altını çizen Varank, bugün açıkladıkları Yerli Makine Desteği Programı'nın da bunun bir parçası olduğunu, ithal edilen ara malı ürünlerini yerlileştirecek adımları atarken, artan üretimin ihracata dönüşmesi için Ticaret Bakanlığı ile birlikte hamleleri birer birer hayata geçireceklerini bildirdi.

Sanayi sektörünü ülke ekonomisinin "bel kemiği" olarak tanımlayan Varank, şunları kaydetti: 

"Sektördeki tüm gelişmeleri çok yakından takip ediyor, olası risk ve fırsatlara karşı proaktif bir yaklaşım izliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan '100 Günlük İcraat Programı' ve bakanlığımızca ağustos ayında duyurulan 'Destek ve Önlem Paketi'nde yer alan tüm eylemleri kararlı ve zamanlı bir biçimde uyguluyoruz. Güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme, yüksek katma değerli üretimle mümkündür. Bakanlık olarak ülkemiz ekonomisinde bu yapısal dönüşümün yönlendiricisi ve sıkı takipçisi olacağız. 'Yüksek katma değerli sanayi', 'yerli ve milli üretim' ve 'milli teknoloji' önceliklerimiz, bu dönüşümde başarının temel taşları olacaktır."

Sayfa Yükleniyor...