Krizde en kötü Şubat mıydı?

Verilerin dili Türkiye için en kötünün Şubat'ta yaşandığına işaret ediyor.

Krizde en kötü Şubat mıydı?

ABD'den başlayıp dünyayı saran kriz Türkiye'yi özellikle ilk çeyrekte çok fazla etkiledi. Ekonomide rekor küçülme yaşandı, sanayi üretimi, kapasite kullanımı ve işsizlikte yine tarihi seviyeler görüldü.

Birçok uzman krizde en kötünün geride kaldığı konusunda görüş birliğine varırken, yeni diplerin ufukta olduğunu söyleyenler de var.

'En kötü geride kaldı' senaryosunda Türkiye için ise ibre Şubat ayını gösteriyor. Şubat ayından sonra ekonomik göstergelerde kısmi iyileşmeler gözlendi.

Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 13.8'le rekor daralma yaşadı. En son 1945'te yüzde 15.3 küçülen Türkiye 2001'den de daha kötü bir performans gerçekleştirdi. 2001 krizindeki en büyük daralma yüzde 9.8 olmuştu. Uzmanlar ikinci çeyrekte de daralmanın hız keserek sürmesi konusunda hemfikir. Türkiye'nin son çeyrekten itibaren yeniden pozitif büyümeye geçmesi bekleniyor.

SANAYİDE YÜZDE 23.8'LİK REKOR DÜŞÜŞ
Büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretiminde Mart'tan itibaren kısmi toparlanma görüldü. Ocak'ta yüzde 21.3 azalan sanayi üretimi Şubat ayında yüzde 23.8'le rekor oranda düşüş kaydetti. Sanayi üretimi Mart ayında yüzde 20.9, Nisan'da yüzde 18.5 azaldı.

Kapasite kullanım oranlarında da Mart'la birlikte kısmi iyileşme gözlendi. Kapasite kullanımı krizin etkisini gösterdiği Ekim ayından Mart'a kadar aylık bazda düştü. Ocak ve Şubat'ta yüzde 63.8'le tarihin en düşük kapasite kullanım oranları görüldü. Mart'ta yüzde 64.7 olan kapasite kullanımı Nisan'da yüzde 66.8'e yükseldi.

İŞSİZLİK ŞUBAT'TA TARİHİ DÜZEYE ÇIKTI
Krizin etkisi ilk çeyrekte işsizlik rakamlarında da kendisini gösterdi. Ocak ayında yüzde 15.5'e çıkan işsizlik oranı Şubat döneminde yüzde 16.1 ile rekor düzeye ulaştı. İşsizlik Mart ayında yüzde 15.8'e geriledi.

Erdoğan'ın 'kriz teğet geçecek' sözleri tartışılmaya devam ederken, gelen rakamlar krizde en kötünün Şubat ayında yaşandığına işaret ediyor.

Sayfa Yükleniyor...