Konut kredi faizleri yükselecek mi?
Konut alacaklar dikkat! 2011 yılında gayrimenkul sektöründe neler yaşanacak? Konut almak için doğru bir zaman mı? GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Gökkaya anlattı...
İnşaat sektörü 2010 yılında, 2009 yılına göre yüzde 18 oranında büyüdü. Sektörlerin geneline de bakıldığında Türkiye'de en hızlı büyüyen sektör, inşaat sektörü oldu.
Konut kredilerinin de 2010 yılında yüzde 1'in altında kalması kredilerdeki yükselişi de arttırdı. Peki bu yıl ne olacak? 2010 yılında beklentiler neler? Konut almak için uygun zaman mı?
Merak edilen tüm soruları Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya cevapladı:
"2010 yılının ikinci yarısından sonra hem konut sektöründe hem de ticari gayrimenkulde ciddi bir büyüme yaşandı. Bu, konut kredilerinin yüzde 1'in altında olmasıyla birlikte itici bir güç oldu.
CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK RUHSAT RAKAMI
2008 ve 2009'da gayrimenkul sektöründe yavaşlama olmuştu ama 2010'da büyüme başladı. Birikmiş bir potansiyelin yavaş yavaş talebe doğru dönüşmesini sağladı.
Hatta 2010 yılının tümüne baktığımızda; Cumhuriyet tarihinin en büyük ruhsat rakamına ulaştık. 817 bin ruhsat alımı oldu.
SENEDE 500 BİN KONUTA İHTİYAÇ VAR
DPT verilerine göre; senede 450-500 bin konuta ihtiyaç var. Aynı zamanda Türkiye'nin konut stoğuna baktığımızda ise 18 milyon konut stoğu var. Ancak bunun yüzde 55'inin değişmesi lazım.
Kısaca Türkiye'de ciddi anlamda konuta ve arza ihtiyaç var.
2004 yılında arz kısmı hazırlıksız yakalandı ve 2005-2007 arasında maketten satış yapıldı. Proje geliştiriciler bu bulgularla beraber 2011'de ciddi bir büyüme yaşanacağını öngördüler. Taleplere hazırlıksız yakalanmamak için projeler oluşturuldu.
24 MİLYAR TL'LİK KREDİ
2010 yılında 24 milyar TL'lik bir konut kredisi verildi. Biz bunun 2011'de yüzde 25 oranında büyümesini öngörüyoruz. Muzam karşılıkların konut kredisi için kullandırılmamasını öneriyoruz. Çünkü konut bir ihtiyaçtır. Onun için munzam karşılıklar konut kredilerinin büyümesini biraz olsun engelleyecektir.
Konut kredilerine baktığımız zaman Gayrısafi Milli Hasıla'nın yüzde 5,5'ine denk geliyor. Avrupa ülkelerinde bu oran yüzde 40 ile 50 arasında. Demek ki Türkiye'nin daha gideceği çok yol var.
Konut kredi oranlarının bu yıl yüzde 1'in üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu da tahminen 100 TL'lik bir konutun kredisine 4 bin TL'lik ek bir maliyet getirecek.
KONUT KREDİSİNİ TÜRKİYE'NİN YÜZDE 25'İ KULLANABİLİYOR
Konut kredisini aslında Türkiye'nin yüzde 25'i kullanabiliyor. Yani yıllık geliri 45 bin TL'nin altında olan kişiler, şu anki kredi faiz oranları ile kredi alamazlar. 45 bin TL'nin üzerinde geliri olan insanlar için de o artış çok fazla bir engelleyici tedbir olmayabilir. Bu bir frenleme olacak ama öbür tarafta da çok ciddi bir talep var.
KONUT ALIMINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Konut alımı her zaman doğru zamandır tek bir şartı var; çok iyi incelememiz ve ekspertiz araştırması yaptırmamız lazım. Yani doğru zaman diye bir şey yok; doğru bölgenin ve ihtiyacın iyi belirlenmesi lazım.
BU YIL YÜKSEK BİR FİYAT ARTIŞI YAŞANMAYACAK
Bu yıl çok büyük bir fiyat artışı olamaz. Sadece emtiyadaki inşaat girdilerinde ve faizlerde biraz artış olacak. Ama rekabette çok fazla ve sektörümüzde kâr marjları artık yüzde 15-20'lerde olduğu için konut fiyatlarında çok önemli bir artış olacağını zannetmiyoruz."
- Etiketler :
- Haberler