Japonlardan 'nükleer santral kuralım' teklifi

Enerji Bakanı Yıldız, Japonya'nın Türkiye'de nükleer santral kurulması için Toshiba aracılığı ile teklifte bulunduğunu söyledi. Yıldız, BD ve Fransa'dan gelebilecek tekliflere açık olduklarını belirtti.

Japonlardan 'nükleer santral kuralım' teklifi

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Japon Toshiba şirketinden yetkililer ile yaptığı görüşme sonrası yaptığı açıklamada Japonya'nın Türkiye'de nükleer santral kurulması için Toshiba aracılığı ile teklif sunduğunu açıkladı.

Yıldız "Japonya'nın nükleer santral teklifi çok agresif. Sinop ya da başka bir yere santral kurabileceklerini ilettiler. Şu anda üçüncü santral kurmak gündemimizde yok" dedi.

Enerji Bakanı, ABD'den şu ana kadar nükleer santral için teklif gelmediğini ancak ABD ve Fransa'dan gelebilecek tekliflere açık olduklarını kaydetti.

Japonya'nın Türkiye Büyükelçisi de yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Türkiye'de nükleer santrali Toshiba liderliğinde altında olacak şirketlerin konsorsiyumu ile yapmak istiyoruz. Nükleer santral teklifimizde ABD'li Westinghouse da Toshiba'nın şemsiyesi altında bulunuyor."

Öte yandan Reuters'a konuşan Enerji Bakanı Yıldız, Güney Koreli Kepco şirketi ile Sinop'a yapılacak nükleer santral projesine üçüncü bir şirketin ya da ülkenin ortak olarak alınması konusunu değerlendirdiklerini söyledi.

Türkiye ile Güney Kore arasında ikili işbirliğini geliştirmeye yönelik mutabakat zaptı ile nükleer enerji projelerinde işbirliği yapılmasına yönelik mutabakat zaptı İstanbul ve Seul'de imzalanmıştı.

Yıldız, Güney Kore ile bugün teknik bir görüşme yapacaklarını ve hissedarlık konusunda kısmi bir model değişikliğine gidilebileceğini kaydetti.

Her nükleer santral yapımının Rusya tarzı bir modelle gerçekleştirilmeyebileceğini vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti: "Bunların getiri ve götürülerini değerlendireceğiz. Bizim Rusya ile yapacağımız nükleer santral çok sık uygulanan bir yöntem değil. Enerji sektörünün kamuya yük olmadığı bir yapılandırma içindeyiz. Eğer biz 20 milyar doları oraya ödesek yüzde 100'ünün bizim olduğu yapıda oluruz. Bizim talep etmediğimiz bir yapı bu. Kısmi olarak bunu yapabilir miyiz ona bakacağız. Güney Kore ile yapacağımız santralde hisse yapısı bizim de içinde bulunacağımız bir yapıya dönüşebilir. Nükleer santral için üçüncü bir ortak mı üçüncü bir ülke mi alacağımızı değerlendireceğiz."

Türkiye ile Rusya arasında varılan mutabakatın ardından Mersin Akkuyu'da yapılacak olan Türkiye'nin ilk nükleer santrali ilk aşamada tamamıyla Rus şirketlere ait olacak. Rusya'nın sahip olacağı hisse miktarı en fazla yüzde 51'e kadar düşecek.

Yapılacak santralin 1,400 MW'lik 4 reaktörden oluşması ve toplam kapasitenin 5,600 MW olarak planlandığı belirtiliyor. Santralin elektrik üretimi yaklaşık 45 milyar kWh olacak. Anlaşma imzalandıktan sonra 88 ay sonra inşaatın tamamlanması öngörülüyor. Bu sürenin 34 aylık döneminde Türkiye'deki izinlerinin tamamının alınması ve 54 aylık dönemde de inşaat tamamlanması hedefleniyor.

Kepco geçen yılın sonunda Türkiye ile iki adet APR1400 tipi hafif su reaktörü sağlanması konusunda görüşme yapıldığını açıklamıştı. Basınçlı hafif su kullanan gelişmiş güç reaktörleri (APR), 1,400 MW elektrik üretiyor.

Sayfa Yükleniyor...