27 yıllık İMKB gitti, BIST geldi

1986'da işleme açılan İMKB bugünden itibaren Borsa İstanbul olarak faaliyet gösteriyor.

27 yıllık İMKB gitti, BIST geldi

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) tarihe karıştı.

Borsa İstanbul adıyla faaliyetine devam eden borsanın ilk gongunu Başbakan Tayyip Erdoğan çaldı.

Açılışta bir konuşma yapan Erdoğan şunları söyledi: "Bugünkü tarihi adım İstanbul'u finans merkezi yapma projesini güçlendirecektir. Türkiye'de büyüme 2012'de ABD ve AB'nin çok üzerinde gerçekleşti. Yzüde 63'ten devraldığımız faizi yüzde 6'ya indirdik. Yüzde 6'lık faizi fazla görüyorum. Yüzde 6'lık faizin bir baskı olduğunu ifade etmek istiyorum. Kısa zamanda bunu daha da düşürmek suretiyle faiz baskısını tüketiciler üzerinden kaldırmış oluruz. IMF'ye 400 milyon doları da önümüzdeki ay ödeyip borçları kapatıyoruz.

Finans merkezi olarak İstanbul diyorsak kamu bankalarını da İstanbul'a çekmemiz gerekir. Buna Merkez Bankası da dahil dedim. Muhalefet Türkiye'nin başkenti İstanbul'a taşınmak isteniyor dedi. İstanbul'un ticari hareketliliği merkez olmaya layık olduğu için bu adımı attık.

HERHALDE MATEMATİK BİLMİYORUM
Kredi notlarına da pek önem vermiyorum. Orada gizli bir hesap yatıyor. Adil olan konsa biz şuan BB+'da olmayız. Türkiye'nin gerçek durumu bu değil. Türkiye'nin notunu istemeye istemeye de olsa artırıyorlar. Onlara kalsa düşürecekler. Batan ülkeler altı kat birden artıyor. Herhalde matematik bilmiyorum.

TERÖRÜN MALİYETİ 300 MİLYAR DOLAR
Çözüm sürecinin en önemli sonuçlarından biri de ekonomik göstergeler olacaktır. Terörün son 29 yıldaki maliyeti 300 milyar dolardır. Terörle mücadeleye harcanan çok ciddi bir maliyet var. "

İMKB YERİNE BİST
Unvanının "Borsa İstanbul" olarak değişmesi nedeniyle Pay Piyasası ve Borçlanma Araçları Piyasası'nda işlem gören menkul kıymetlerden hesaplanan endekslerin adlarında yer alan İMKB'nin kısaltması bugünden itibaren BİST olarak değiştirildi.

27 yıllık İMKB gitti, BIST geldi - 1 Borsa İstanbul'un lale figürlü yeni logosu Boğaziçi Köprüsü'ne de asıldı.

İMKB, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB) ve İstanbul Altın Borsası'nı (İAB) aynı çatı altında toplayan olan Borsa İstanbul'un dokuz kişilik yönetim kurulunda İbrahim Turhan, Osman Akyüz, Seyit Ahmet Işkın, Talat Ulussever, Hüseyin Kelezoğlu, Işınsu Kestelli, Atilla Köksal, Melikşah Utku ve Mustafa Büyükabacı yer alıyor.

Borsa İstanbul'un sermayesi ise 423.3 milyon lira olarak belirlendi.

1986'DA İŞLEME AÇILDI
Temelleri 1984'te atılan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası dönemin başbakanı Turgut Özal'ın çaldığı gong ile 1986'da işleme açıldı.

İlk Borsa Başkanı Muharrem Karslı, borsanın ilk yeri de Cağaloğlu'ndaki Ziraat Bankası'nın 2. ve 3. katı oldu. Burası kısa sürede İMKB'ye yetmemeye başladı ve Karaköy'deki Erenhan'a geçildi.

27 yıllık İMKB gitti, BIST geldi - 2 İMKB'nin eski günlerinden bir kare (Fotoğraf: Abdurahman Yıldırım)



ÜÇ YIL SONRA YABANCIYA VİZE
İlk yıllarında Ürdün'ün tahta sisteminin örnek alındığı İMKB'de 1989 dönüm noktası oldu, yabancı yatırımcılara borsada yatırım imkanı getirildi. 1990 yılı borsada hem yüzde 511'lik tarihinin en büyük rallisi hem de körfez kriziyle iz bıraktı.

1993'te ise İMKB'nin gelişiminde devrim olan bilgisayarlı alım-satım işlemleri başladı. 1994'te seans sayısı 2'ye çıktı. Bu dönemin akıllarda kalan diğer yanı ise krizle 17 aracı kurumun batması oldu.

1995'e gelindiğinde Tuncay Artun başkanlığındaki İMKB İstinye'deki binasına taşındı. 1997 yılı başında 100 bine yaklaşan borsada radikal bir adım atıldı ve endekslerden 2 sıfır atıldı.

2001'DE 35 ŞİRKET BATTI
2001'de borsa tarihindeki üçüncü devrime sahne oldu ve uzaktan erişim başladı. İnsanlar artık internete bağlı oldukları her yerden işlem yapabilir hale geldiler. Aynı yıl Türkiye'yi etkisi altına alan ekonomik krizde borsada işlem gören 35 şirket battı…

Bugünden itibaren 27 yıllık ismine veda eden İMKB, yoluna Borsa İstanbul olarak devam edecek.

Sayfa Yükleniyor...