Bakan Selçuk'tan, öğretmenlere  'birmilyonfikir' ile fikir üretme çağrısı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bir milyon öğretmenin fikirlerini bakanlığa direkt iletebilmeleri için "birmilyonfikir.meb.gov.tr" adresi üzerinden oluşturulan dijital platformu tanıttı.

Bakan Selçuk'tan, öğretmenlere  'birmilyonfikir' ile fikir üretme çağrısı

Bir milyon öğretmenin fikirlerini bakanlığa direkt iletebilmeleri için "birmilyonfikir.meb.gov.tr" adresi üzerinden dijital platform oluşturuldu.

Türkiye'nin 81 ilindeki öğretmenlerin eğitim ve öğretim alanındaki fikir, proje ve önerilerini, Milli Bakanlığı'na iletebilmeleri için hayata geçirilen "Bir Milyon Öğretmen Bir Milyon Fikir" projesi Bakanlığın Başöğretmen Salonu'nda düzenlenen toplantı ile tanıtıldı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, projeyi öğretmenlerin fikirlerini doğrudan alabilmek için hayata geçirdiklerini belirterek, bu kapsamda daha müreffeh bir okul yapısının oluşmasını, daha mutlu ve başarılı öğrencilerin yetişmesini amaçladıklarını ifade etti. Benzer fikirler ortaya koyan öğretmenlerin bir araya gelebilmesi için dijital ortamların oluşturulacağını bildiren Selçuk, sunulan öneri ve projelerin hem tek tek hem de gruplar halinde inceleneceğini anlattı.

Projede, öğretmenlerle birlikte okul liderlerinin desteğine de ihtiyaç olacağını dile getiren Selçuk, sunulan fikirlerin okul, ilçe ve il düzeyinde hayata geçirilebileceğini vurguladı.

"PROJE ÇÖPLÜĞÜ OLUŞTURMAK İSTEMİYORUZ"

Selçuk, fikirlerin hayata geçirilebilmesi için oluşturulacak projelerin birbirini destekler durumda olmalarının önemine işaret ederek, "Bizim için bir proje çöplüğü oluşturmak elbette istenmeyen bir durum. Önemli olan yaptığımız her işin birbirini destekleyici, birbirini bir sonraki projeye hazırlayan, hem uluslararası hem de ulusal düzeyde katkı sağlayan çalışmalar olması. Aksi takdirde birbirinden bağımsız, bağlantısız binlerce proje sadece vakit kaybına ya da bir sinerji oluşturamayacak enerji kaybına kimi zaman yol açabiliyor" değerlendirmesinde bulundu.

TOPLANAN FİKİRLERLE ORTAK PROJE YAPILACAK

Bakan Selçuk, öğretmenlerin bu fikirlerini bir araya toplayarak ortak proje çalışmalarına yol açmak istediklerini belirtti.

Konuya bir örnekle açıklık getiren Selçuk, fikir platformunun bir öğretmenin fen öğretimi ile ilgili önemli bir proje önerisinin tüm Türkiye'ye mal olabileceğini ifade etti.

Yeni fikirleri sadece okullarla değil üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör ile paylaşmak gerektiğine işaret eden Selçuk, 1 milyon öğretmenin fikirlerini nasıl paylaşacağını şu sözlerle anlattı:

"Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerimiz, MEBBİS sistemi üzerinden özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerimiz ise e-Okul sistemi üzerinden platforma girerek kendi fikirlerini belirtebilirler. Veri tabanımızda anahtar kelimeler uygulaması var. Anahtar kelimelerin çok ötesinde artık veri madenciliğine dayalı olarak çok ilginç ilişkilendirmeler ve analizler yapma söz konusu. Bir anahtar kelime üzerinden bir milyon öğretmenimizin fikrinin içerisinden soyut rafine bir proje önerisini çıkarmak mümkün. Geliştirilen öğrenme analitikleri çerçevesinde de bunun öğrenmeye katkısını ortaya koymuş olacağız. Böylece teoriden pratiğe geçiş yapma fırsatımız olacak. 'İmkanım olsa da fikrimi bakanlığa, bakana ulaştırsam, sesimi duyurabilsem, biz de bakanlık politikalarında söz sahibi olabilsek, bu konuda kendime çok güveniyorum, fikrimi projemi çok değerli buluyorum ama bunu tüm Türkiye'nin duymasını istiyorum' diyenler için bir platform oluşturuldu."

PLATFORM 7/24 AÇIK OLACAK

Bakan Selçuk, platformda iletişimin çift yönlü olmasının önemine işaret ederek, "Tüm meslektaşlarımızı temin ederim ki, bu projelerle analiz raporları çerçevesinde bire bir ilgileneceğim" sözünü verdi.

Akademik yaşamında da sahadan literatüre gitmenin daha gerçekçi olduğuna inandığını dile getiren Selçuk, "Her bir kavram, karnından doğduğu ortamın hizmetindedir. Yani kavram nerede doğmuşsa o topluma hizmet eder öncelikle. Öğretmenlerimizin fikirlerinden özgün kavramlar ve terimler üretme noktasında yeni bir yol açmamızda fayda var. Bu platform 7/24 açık olacak. Zaten Milli Eğitim Bakanı 7/24 saat uyumadığı için bir problem de olmayacaktır." diye konuştu.

Bakanlık olarak 24 saatlik bir izleme ve takip sistemlerinin bulunduğunu belirten Selçuk, "Gelen önerilerin tümüne çok farklı şekillerde yanıt verme imkanımız da olacak. Toplanan verilerin ilk değerlendirme çalışmasını 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde kamuoyu ile paylaşacağız. 24 Kasım'dan sonra da bu bir milyon fikrin sergilenmesi ve bize gönderilmesi devam edecek. Meslektaşlarımız, birmilyonfikir.meb.gov.tr adresinden giriş yaparak projeye katkı verirse gerçekten çok mutlu olacağız." dedi.

Dünyada güçlü bir fikirden daha güçlü bir şey olmadığının altını çizen Bakan Selçuk, "Tarihe bakarsanız güçlü bir fikir ortaya çıktığında koskoca imparatorluklar bile bunun karşısında duramamışlardır. Bu sebeple fikrin önemi gerçekten çok büyük. Çünkü fikirler kalpten doğar. Bütün meslektaşlarımızdan istirhamımız şu; O güzel kalplerinizi bize açınız ki kalpten kalbe de köprüler kuralım" değerlendirmesinde bulundu.

Mevlana'nın "Fikir ona derler ki bir yol açsın, yol ona derler ki bir gerçeğe ulaşsın" ifadelerini dile getiren Selçuk, konuşmasını "Bizim yolumuz, bilim, sanat, hakikat, kültür yoludur. Gelin hep beraber bütün meslektaşlarımız fikredenlerden olalım." sözleriyle tamamlandı.

PLATFORM NASIL ÇALIŞACAK?

Proje kapsamında, devlet okullarında görevli öğretmenler "MEBBİS" üzerinden, özel okullarda görev yapanlar ise "e-Okul" sistemi üzerinden fikir, proje ve önerilerini paylaşabilecek.

Öğretmenlerin paylaştığı fikirler, Milli Eğitim Bakanlığının ilgili uzmanları tarafından "uygulanabilirlik" yönünden değerlendirilecek. Değerlendirmelerin ardından fikirlerin teoriden pratiğe geçiş süreci başlayacak. Öğretmenler bu süreci platform üzerinden anlık şekilde takip edebilecek.

Öte yandan benzer fikir ve projeleri olan öğretmenlerin birbirlerinden haberdar olması sağlanacak. Ülkenin çeşitli bölgelerindeki öğretmenlerin yeni ekipler kurarak ortak projeler geliştirmelerinin önü açılacak.

Projelere alanında tanınmış isimler tecrübe paylaşımlarıyla destek verecek. Türkiye'deki girişimcilik merkezleri, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ile üniversitelerden fikir ve proje geliştirme konusunda destek alınacak. Böylece, yaklaşık bir milyon öğretmen, eğitim politikalarının karar ve yönetim süreçlerine dahil edilecek.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • meb
  • Ziya Selçuk
  • Eğitim
  • öğretmen

Sayfa Yükleniyor...