Bakan Selçuk: Fatih Projesi'ne 3,4 milyar lira harcandı

SON DAKİKA HABERİ: Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okullar arasındaki eşitsizliğin asgariye indirileceğini, sınav baskısının azaltılacağını belirtti. Fatih Projesi'ne harcanan parayı açıklayan Selçuk, okul müdürlerinin de içinde bulunduğu yönetici atamalarında liyakat vurgusu yaptı ve sınavların geleceğini söyledi.

Bakan Selçuk: Fatih Projesi'ne 3,4 milyar lira harcandı

Son dakika haberi! 

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Milli Bakanlığı'nın bütçesi ele alınıyor.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okullar arasındaki eşitsizliğin asgariye indirileceğini, sınav baskısının azaltılacağını söyledi.

Gezici otobüs sınıfların devreye gireceğini kaydeden Selçuk, ilkokulda çocukların gelişimsel özellikleri dikkate alınarak tenefüs sürelerinin artırılacağını ifade etti.

MÜFREDATLAR DAHA ESNEK HALE GELİYOR

Bakan Selçuk, müfredatın çocukların ilgi, yetenek ve mizaçları doğrultusunda esnek, modüler ve uygulamalı olarak iyileştirileceğini belirtti.

ÖZEL OKUL TEŞVİKİ KADEMELİ OLARAK KALDIRILACAK

Özel okul teşvikleri önümüzdeki yıl artırılacak. Eğİtim ve öğretim kademesine göre yıllık 3 bin 290 TL ile 4 bin 610 TL arasında değişen eğitim ve öğretim desteği ödenecek. Ancak sonrasında özel okul teşviki kademeli olarak kaldırılacak.

VİDEO: EĞİTİMDE 2023 VİZYON BELGESİ NE ANLAMA GELİYOR? (SADIK GÜLTEKİN NTV'DE DEĞERLENDİRDİ)

"TABLETİN ÇOK ÖNCELİKLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM"

Bakan Selçuk, FATİH Projesi'ne ilişkin ifadelere ve rakamlara değinerek, "30 milyar dolardan söz edildi. FATİH Projesi'ne başından beri toplam harcadığımız 3,4 milyar lira. Harcanan bütün para bu, 30 milyar dolar değil, 3 milyar dolar da değil." bilgisini verdi.

FATİH Projesi'nin bütçesinin çok büyük bir kısmının akıllı tahta ve dijital altyapıya yani okullara internet erişimi sağlanmasına ayrıldığını anlatan Selçuk, "Projenin tabletle ilgili kısmı vardır. Ben bilimi ile uğraşan birisi olarak tabletin çok öncelikli olduğunu düşünmüyorum. Samimiyetle söylemek istiyorum." dedi.

Tabletlerin FATİH Projesi'nin toplam bütçesi olan 3,4 milyar liralık bölümünün yüzde 22'sine karşılık geldiğini, bütçenin yüzde 30'unun ağ alt yapısına, yüzde 48'inin ise akıllı tahta kurulumlarına ayrıldığını anlatan Bakan Selçuk, "İçeriğin önceden hazırlanmış olması koşuluyla ilgili bazı sıkıntılar oluştu. Bu içerik konusuda da bizim önceliğimiz var. İçerikle ilgili büyük bir hamle yapıyoruz. Bu konuda her bir branşın spesifik ihtiyaçlarına yönelik bir çalışmaya hazırlanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

FATİH Projesi'nde altyapı kurulumunun önemine vurgu yapan Selçuk, "Buna ölü yatırım denilmesi gerçekten haksızlık." ifadesini kullandı.

Proje ile ilgili "şehir efsanesi" diyebileceği pek çok konunun bulunduğuna işaret eden Selçuk, bu konuyu Bakanlık olarak daha net anlatmak ve kamuoyu ile daha somut anlatmak gerektiğini bir ödev olarak aldığını vurguladı.

YÖNETİCİ ATAMADA SINAV HAZIRLIĞI

Bakan Selçuk, okul müdürlerinin de içinde bulunduğu yönetici atama süreçlerine ilişkin planlamalar konusunda da şu bilgileri aktardı:

"Önümüzdeki süreçte ilçe müdürü, il müdürü, şube müdürü ya da okul müdürü için çok somut, ölçülebilir, muhakkak surette liyakat esaslı bir süreci harekete geçireceğiz ve bununla ilgili sınavlar gelecek. Şu anda sınav hazırlığımız var. Uluslararası birtakım know-how'lar var. Bunlarla ilgili çalışmalar yürütüyoruz iki aydır. Bunlar tamamlandığında bütün okullarımızın müdürlerine bütün yöneticilerimize hangi seviyede hangi akreditasyonu getireceğiz, bunun değişmemesi yani kalıcı bir yönetmelik için de yine taahhütte bulunacağız, 3 yıllık süreçte Vizyon Belgesi'nin bir taahhüdü olarak. Bu akreditasyonu uygun olan yöneticilerimizin ya da adaylarımızın bu sınavı kimler kazanıyorsa onların okullarla ilgili ölçülebilir bir takım hedeflerle karşı karşıya kalmasını sağlayacağız."

Sayfa Yükleniyor...