Nükleer savaş riski kapıda: "Artık gerçek dışı değil"

Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), dünyanın farklı noktasındaki çatışmalar nedeniyle nükleer savaş riskinin arttığını yazdı. Analizde, Soğuk Savaş sonrası nükleer silahsızlanmaya yönelik çalışmalarda önemli adımlar atıldığı ancak son dönemde yaşanan çatışmalarla nükleer savaş riskinin tekrar gündeme geldiği belirtildi.

Nükleer savaş riski kapıda: "Artık gerçek dışı değil"

Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), dünyada gittikçe artan nükleer silahlanmaya ilişkin bir değerlendirme yayınladı.

Soğuk 'ın sona ermesi, dünyanın nükleer kabuslardan kurtulmasını vaat ediyordu.

Uzun süre düşmanlıklarını sürdüren hükümetler savaş başlıklarını ortadan kaldırmayı kabul etti ve nükleer silahların yayılmasını durdurmak için iş birliği yaptı. Bu vaat artık kayboluyor.

DÜNYA NÜKLEER SİLAHLARLA DONANIYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen ay yeni nükleer doktrinini duyurdu ve Moskova'nın savunmasında atom bombası kullanmaya hazır olduğuna dair son sinyalini verdi.

Bununla birlikte Kuzey Kore'nin de nükleer cephaneliği genişliyor. İran kullanılabilir nükleer silahlar geliştirmeye yakın ve bu da Ortadoğu'da bir silahlanma yarışı korkusu yaratıyor.

ABD, Rusya, Fransa, Çin, İngiltere, Pakistan, Hindistan, İsrail ve Kuzey Kore olmak üzere 9 ülke nükleer silaha sahip. Fakat uzmanlar, gelecekte bu sayının artabileceğine dikkat çekiyor.

NÜKLEER SİLAHLARI HURDAYA ÇIKARAN TEK ÜLKE

Küçük bir nükleer cephanelik geliştiren Güney Afrika, 1990'ların başında nükleer silahlarını hurdaya çıkaran ilk ve tek ülke oldu.

Nükleer silahlar, BM'nin Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) aracılığıyla denetleniyor.

NPT, ABD'nin atom bombalarını ilk kez II. Savaşı'nda 1945'te Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerinde kullanılmasının ardından, ülkelerin nükleer silahlanma yarışının önlenmesi amacıyla 1 Temmuz 1968'de imzaya açılmış ve 1970'te yürürlüğe girmişti.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

Twitter Facebook

Sayfa Yükleniyor...