Netanyahu, Refah'a kara saldırısı için tarihin belirlendiğini açıkladı
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah'a kara saldırısı için tarih belirlendiğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "İsrail'in Refah harekatı tarihi konusunda tarafımıza herhangi bir bilgi verilmedi." ifadesine yer verildi. Beyaz Saray, ABD ile İsrail heyetleri arasında bu hafta Washington'da yapılması beklenen Refah görüşmelerinin devam eden ateşkes müzakereleri nedeniyle bir kez daha ertelendiğini bildirdi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, X sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.
Gazze’deki esirlerin serbest bırakılması ve “Hamas’a karşı zaferi” amaçladıklarını belirten Netanyahu, bunun için de Refah’a saldırının gerekli olduğunu öne sürdü.
Netanyahu, İsrail’in saldırılarından kaçarak yerinden edilen 1,5 milyon kişinin sığındığı Refah’a kara saldırısına ilişkin, “Bu olacak, bir tarih var.” ifadelerine yer verdi.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant dün, ordunun arkasında büyük bir yıkım bıraktığı Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'tan güneydeki Refah’a saldırıya hazırlık amacıyla çekildiğini belirtmişti.
Gazze'nin güneyinde Mısır sınırında yer alan Refah şehri, İsrail saldırılarından önce yaklaşık 280 bin Filistinliye ev sahipliği yapıyordu. İsrail'in 7 Ekim'deki saldırıları nedeniyle 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze Şeridi'nde 1,9 milyon kişi yerinden oldu.
Yerinden edilen Filistinlilerin büyük bölümü, İsrail'in daha önce "güvenli olduğunu" iddia ettiği Refah'a sığındı. Kuzey bölgelerden gelenlerle Refah'ın nüfusu 4 katından fazla artarak 1,5 milyona ulaştı.
Yeterli konut olmaması nedeniyle Refah'a sığınan Filistinlilerin büyük bir bölümü derme çatma çadırlardan oluşan kamplarda yaşam mücadelesi veriyor.
İsrail güçleri, Refah kentini sık sık hava saldırılarıyla hedef alıyor. İsrail'in Refah kentine kara saldırısı başlatması halinde sivillerin Gazze Şeridi'nde sığınacak bir yerinin kalmayacağından endişe ediliyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 9 Şubat'ta İsrail ordusu ve güvenlik teşkilatına "Refah'a saldırı planı hazırlanması" talimatını vermişti.
ABD-İSRAİL ARASINDAKİ REFAH GÖRÜŞMELERİ BİR KEZ DAHA ERTELENDİ
Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "İsrail'in Refah harekatı tarihi konusunda tarafımıza herhangi bir bilgi verilmedi." ifadesine yer verildi.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, telekonferans yoluyla düzenlediği basın brifinginde, Gazze'deki son durumu ve Refah'la ilgili beklenen ABD-İsrail görüşmelerini değerlendirdi.
Kirby, Washington'a gelerek ABD'li yetkililerle Refah'ta nasıl bir yol izleneceğine ilişkin görüşmeler yapması beklenen ancak önceki hafta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından gelişi ertelenen İsrail heyetinin, bu hafta da gelemeyeceğini aktardı.
Geçen haftaki açıklamasında İsrail heyetinin bu hafta Washington'da olmasının beklendiğini açıklayan Kirby, halen devam eden ateşkes müzakereleri ile ilgili süreçten dolayı heyetin bu hafta gelmesinin söz konusu olmadığını ifade etti.
İsrail heyetinin gelecek hafta gelmesini beklediklerini kaydeden Kirby, net bir tarih vermekten kaçındı.
Kirby, "Yönetimimiz, rehinelerin serbest bırakılmasını ve acil ateşkes ilan edilmesini mümkün kılacak bir anlaşmaya varılabilmesi için her şeyi yapıyor, şu an daha büyük bir önceliğimiz yok." diye konuştu.
İsrail, ABD'nin, BMGK'de Gazze'de ateşkes talebiyle kabul edilen karar tasarısının oylamasında "çekimser" oy kullanması karşısında Refah operasyonu için Washington'a gidecek heyetin ziyaretini önceki hafta iptal etmişti. ABD tarafı ise heyetin ziyaretinin iptal edilmesi kararını "hayal kırıklığı" ile karşılamıştı.
Taraflar arasında geçen hafta çevrim içi olarak bir görüşme gerçekleştirilmiş ve Beyaz Saray, İsrail heyetinin bu hafta Washington'a geleceğini açıklamıştı.
HAMAS: TALEPLERİMİZ KARŞILANMAMIŞ AMA ÖNERİYİ DEĞERLENDİRİYORUZ
Hafta sonu Mısır'da ateşkes için yeni bir müzakere turu yapıldı. Katar, Mısır ve ABD, geçici ateşkes için yeni bir öneri sundu.
Hamas, önerinin, müzakerelerde gündeme getirdikleri hiçbir talebi içermediğini buna rağmen lider kadrosunun, önerilen çerçeve anlaşmayı değerlendirdiğini duyurdu.
Hamas'tan bir kaynak, önerinin 6 haftalık ateşkes içerdiğini söyledi. 900 Filistinli mahkum karşılığında İsrailli kadın ve çocuk rehinelerin serbest bırakılacağını belirtti.
Taslak, Filistinli sivillerin Gazze'nin kuzeyine geri dönmesini kapsıyor. Günde 400 ile 500 kamyon yardım ulaştırılması öngürülüyor.
Hamas, kapsamlı ateşkes, İsrail askerlerinin tamamen çekilmesi ve yardımlar üzerinde tam kontrol talep ediyor.
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, ilerleme sağlanmasının Hamas'a bağlı olduğunu söyledi. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mecid Ensari de "müzakerelerin son aşamasına gelindiğini" kaydetti.
Hafta sonu Han Yunus'tan çekilen İsrail, Gazze'deki asker sayısını birkaç bine kadar düşürdü.
New York Times'ın haberine göre, İsrail'in Gazze'deki asker sayısı aralıkta 50 binle en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Ocaktan beri süren çekilmeyle 5 binin altına düştü. İsrail'in bütün Gazze'de bir tabur askeri bulunuyor.
Bazı gözlemciler, İsrail'in asker çekmesinin yeni bir ateşkesle sonuçlanabileceği görüşünde. Ancak analistlere göre çekilme, sadece savaşın yeni bir aşamaya geçtiğini gösteriyor.
Bu aşamada, İsrail, Hamas'ın geri dönmemesi için Gazze'nin tamamında küçük çaplı operasyonlar yapabilir. Bu süreç, Hamas ile kalıcı bir barışa gidebileceği gibi Refah'a büyük bir kara harekatı da getirebilir.
- Etiketler :
- Haberler -
- Dünya
- İsrail
- Filistin
- Gazze