NATO'dan Rusya'ya Halep çağrısı
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Halep'i tekrar bombalamaya başlamasının insani felaketi şiddetlendirdiğini söyledi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde NATO Karargahı girişinde basına açıklamalarda bulundu. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Halep'le ilgili Rusya'ya çağrıda da bulundu.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rusya’nın Halep‘i tekrar bombalamaya başlaması, insani felaketi şiddetlendiriyor. Evlere ve hatta hastanelere düzenlenen utanç verici saldırılarla her gün, erkek, kadın ve çocuklar ölüyor. Ben, çatışmalara son verilmesi ve Halep’e insani yardımın geçişinin sağlanması için Rusya’yı gerçekten gayret göstermeye çağırıyorum" dedi.
NATO savunma bakanlarının iki gün süreyle bir arada olacağını anımsatan Stoltenberg, toplantıda NATO’nun caydırıcılığı ve savunmasının artırılması ile sınır ötesinde istikrar sağlanması konularının görüşüleceğini anlattı.
Stoltenberg, NATO’nun doğuda ve Karadeniz’de mevcudiyetini artırma planıyla ilgili gelişmelerin de ele alınacağını belirtti.
Rusya’nın NATO sınırlarındaki askeri hareketlerinin de görüşüleceğini söyleyen Stoltenberg, “Rusya, sınırlarımız yakınında iddialı askeri duruşunu sürdürüyor. Buna geniş ve habersizce düzenlenen tatbikatlar da dahil. Sadece bu ay Rusya nükleer kapasiteye sahip İskender füzelerini Kaliningrad’a sevk etti ve ABD ile yaptığı plütonyum anlaşmasını askıya aldı” diye konuştu.
Stoltenberg, Rusya’nın ayrılıkçıları mali ve askeri olarak destekleyerek Doğu Ukrayna’yı istikrarsızlaştırmaya devam ettiğini, Suriye’deki Esad rejimine sürdürdüğü desteğin de son derece tedirgin edici olduğunu vurguladı.
Stoltenberg, Rusya’nın Kuznetsov uçak gemisi grubunu Doğu Akdeniz’e konuşlandırmasının bu saldırıların artacağı kaygısına neden olduğunu belirterek “Rastgele saldırıların sona erdiğini görmeliyiz” dedi.
Bugün Irak’ta eğitim ve kapasite inşası konularında da karar alınacağını, NATO Ege görevinin geleceğinin değerlendirileceğini ve NATO'nun Akdeniz'deki rolünün görüşüleceğini belirten Stoltenberg, yarın AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB-NATO iş birliğini artırma yollarının konuşulacağını anlattı.
Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Stoltenberg, Doğu Avrupa ve Baltık bölgelerine gönderilecek NATO taburlarıyla ilgili soru üzerine, “NATO’nun yaptığı savunma odaklı, orantılı ve uluslararası taahhütlerimizle uyumlu” dedi.
Stoltenberg, Rusya'nın askeri yığınağına NATO’nun verdiği karşılığın önemli olduğuna dikkati çekerek Rusya’nın savunma harcamasını üç kat artırdığını, geniş alanlarda askeri tatbikatlar gerçekleştirdiğini ve askerlerini çeşitli ülkelerde kullandığını anımsattı.
NATO’nun Rusya’nın eylemlerine karşılık vermesi gerektiğini belirten Stoltenberg, “Biz, Rusya'ya sorumlu bir şekilde karşılık veriyoruz. Doğuya dört tabur yerleştiriyoruz. Güçlerimizin hazırlık seviyelerini artırıyoruz. Yaptıklarımız orantılı ve savunma odaklı.” diye konuştu.
Bir gazetecinin Rusya savaş uçaklarıyla ilgili sorusu üzerine Stoltenberg, şunları söyledi:
“Havada ve denizde kazaların yaşanmaması ve eğer kazalar olursa kontrol dışına çıkmaması için mekanizmaların kurulması gerekiyor. Bu kazalar olursa bunların kontrol dışına çıkıp tehlikeli durumlar ortaya koymamasını sağlamamız gerekiyor. Biz, NATO uçaklarına yakın uçuşlar gerçekleştiren Rus uçaklarının sorumsuz davranışlarını gördük. Biz, Rusya uçağının Türkiye üzerinde düşürülmesi gibi kazlar ve olaylar gördük.”
Bu gibi olay ve kazaların önlenmesi, hava güvenliğinin artırılması için Rusya ile diyaloğa girildiğini belirten Stoltenberg, “Rusya, temmuz zirvesinde bazı teklifleri masaya koydu. NATO yanıt verdi ve şimdi Rusya ile şeffaflık, tahmin edilebilirlik ve risk düşürme mekanizmasıyla ilgili teklifler hakkında diyalog var.Biz, NATO-Rusya Konseyinde bu görüşmeleri ilerletmeye hazırız." değerlendirmesinde bulundu.
Stoltenberg, bir basın mensubunun, Rus gemilerinin aktiviteleriyle ilgili sorusu üzerine, “Rus gemilerinin uluslararası sularda faaliyet gösterme hakkı var. Biz, Rus gemilerinin NATO limanlarını ziyaretlerini gördük. Bu sefer bizi Rus gemilerinin Suriye ve Halep’e saldırı için kullanılması ve insani felaketi artırması kaygılandırıyor. Bu nedenle bunları yakın takip ediyoruz." dedi.
Stoltenberg, Rus savaş gemilerinin İspanya’dan yakıt alması hakkında, “Her müttefik Rusya’ya yakıt ve ikmal sağlamaya kendi karar verecek. Bu, uzun yıllardır NATO politikası” değerlendirmesinde bulundu.
- Etiketler :
- Haberler -
- Ortadoğu
- Dünya
- Avrupa