Memur maaşına 'kemer sıkma' tırpanı
Sırbistan, kemer sıkma tedbirleri kapsamında gelecek yıldan itibaren memur maaşlarını azaltma kararı aldı.
Sırbistan'da ekonomik istikrarın sağlanması kapsamında yapılan ve "kemer sıkma" çalışması olarak adlandırılan düzenlemeler kapsamında, 2014 yılından itibaren kamu çalışanlarının maaşları düşürülecek.
Sırbistan parlamentosunda, bugün hükümetin "kemer sıkma" politikası çerçevesinde alınacak yeni önlemler görüşüldü. Alınan kararlara göre, kamudaki çalışanların 60 bin dinar (536 Euro) üzeri maaşlarda yüzde 20, 100 bin dinar (877 Euro) üzerindeki maaşlarda ise yüzde 25 düşüş gerçekleştirilecek.
Sırbistan Maliye Bakanı Lazar Krstiç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ülkede yaklaşık 700 bin kamu çalışanı bulunduğunu belirterek,yapılacak bu politikayla yıllık 100 ile 150 milyon Euro miktarında tasarruf sağlanacağını ifade etti.
Yapılacak önlemlerin devlet bütçesinde tasarruf yapacağını vurgulayan Krstiç, "Doğu Avrupa'da şimdiye kadar bütçe açığını azaltmayı başaramayan tek ülkeyiz. Bugün, bütçemizin yüzde 28'i emekli maaşlarına gidiyor, yüzde 27'si kamu personeline gidiyor, sübvansiyonlara da tam olarak ne kadar gittiğini de kimse bilmiyor" diye konuştu.
Yeni önlemlerin kayıt dışı ekonomi, kaçakçılık ve yasadışı tütün satışı ile mücadeleyi de kapsayacağını ifade eden Krstiç, bundan da yaklaşık 150 milyon Euro gelir sağlanacağını belirtti.
Bu arada, yeni önlemler kapsamında ayrıca, 179 firmanın özelleştirme sürecinin tamamlanması, her Bakanlığın mal ve hizmet ücretlerinde yüzde 10 olarak düşüş gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Öte yandan, 2014 yılı içerisinde, sosyal yardıma muhtaç olan nüfus kategorilerine yardımlar yüzde 50 olarak yükseltilecek.
MUHALEFETTEN TEPKİ
Sırbistan'daki ana muhalefet partisi konumunda olan Demokrati Partisi'nin (DS) Başkanı ve eski Belgrad Büyükşehir Belediye Başkanı Dragan Cilas, hükümetin yapacağı ekonomik önlemlerinin bir reform olmadığını savundu.
Hükümetin kemer sıkma politikası çerçevesinde yeni önlemleri açıklamasının ardından parti başkanlığında açıklamalarda bulunan Cilas, "Yeni önlemler aslında ülkenin krizden kurtarılması adına iktidarın bu anlamda ne bir planı var ne de bunu yapacak insanlara sahip olduğunu gösteriyor" dedi.
Partisinin yaklaşık 20 yıl boyunca Sırbistan'da reformların uygulanması için çabaladığını hatırlatan Cilas, "Yeni önlemler paketi devletin insanlara yardım etmesi için değil, halktan para alması için gerçekleştiriliyor. Yeni hükümet sadece iki yıllık görevi sırasında yaklaşık 2 milyar Euro borç aldı. Bu parayı nereye harcadıklarını da bugün gösterecekleri bir şey yok" diye konuştu.
Muhalefet partilerinden Liberal Demokrat Partisi (LDP) Başkanı Çedo Yovanoviç de hükümetin ekonomik önlemlerine tepki göstererek, "Yeni ekonomik önlemler hükümetin ne kadar güçsüz olduğunu gösteriyor. Bunlar aynı zamanda, ülkeyi yönetenlerin ne kadar sorumsuz olduklarının bir göstergesidir" diye konuştu.
'KAÇINILMAZ ADIMLAR'
Bu arada, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç de, kamu maliyesini stabilize etmek ve ekonomiyi iyileşmeye amaçlayan hükümetin yeni önlemlerine destek verdi.
"Bütün bunlar Sırbistan'da sürdürülebilir ve sağlıklı bir ekonominin sağlanması için yapılan önlemler olduğu için, aynı zamanda ülkemizin ileriye doğru yürümesi için hükümetin böyle bir adım atması kaçınılmazdır" diye konuşan Nikoliç, ülkenin 2003 yılından bu yana sorumsuz bir şekilde yönetildiğinden dolayı, maliye ve ekonomi sektörünün bir uçurumun kenarına getirildiğini, dolayısıyla buna artık bir son verilmesi gerektiğini vurguladı.
- Etiketler :
- Haberler