Latin Amerika'da darbe

Orta Amerika ülkesi Honduras'ın solcu devlet başkanı Manuel Zelaya'yı askerler tutuklayarak Kosta Rika'ya götürdü. Darbeye sert tepki gösteren Chavez ise, "Zelaya'nın yerine kim gelirse gelsin deviririz" dedi.

Latin Amerika'da darbe

Orta Amerika ülkelerinden Honduras'ta cumhurbaşkanı ile ordu arasındaki anayasa krizi,  askeri darbeyle sonuçlandı.

Başkanlık Sarayı'nı basan askerler, anayasa değişikliğiyle ilgili referandum öncesinde solcu Cumhurbaşkanı Manuel Zelaya'yı tutukladı.

Ordunun itirazına rağmen görev süresinin uzatılmasını öngören anayasa değişikliği referandumunda ısrar eden devlet başkanı Zelaya, önce bir hava üssüne götürüldü, ardından da Kosta Rika'ya sürgüne gönderildi.

Devlet Başkanı Zelaya ile birlikte 8 bakanı da tutuklandı. Tutuklanananlar arasında Zelaya yakınlığıyla bilinen Dışişleri Bakanı Patricia Rodas da bulunuyor.

Meşru cumhurbaşkanının kendisi olduğunu söyleyen Zelaya, yandaşlarına direniş çağrısında bulundu.

Başkanlık Sarayı'nın önünde gösteri yapan Zelaya yandaşları, polisle çatıştı. Honduras Kongresi, Zelaya'nın yerine kongre başkanı Roberto Micheletti'yi atadı.

BUNUN ARKASINDA OBAMA VARSA AÇIKLASIN
Merkezi Venezuela'nın başkenti Caracas'ta bulunan uluslararası televizyon kanalı Telesur'a açıklamalarda bulunan Zelaya, ''San Jose'de Kosta Rika'dayım. Kaçırıldım ve bir komplo kurbanıyım. Askeri elit tarafından kandırıldım'' dedi ve ABD Başkanı Barack Obama'dan, bunun arkasında olup olmadığını açıklamasını istedi.

Zelaya, ''Eğer Washington bu darbeye destek vermediyse, halkımıza ve demokrasiye karşı bu saldırıyı engelleyebilir'' ifadesini kullandı.

Latin Amerika'da darbe - 1 Orta Amerika'da bulunan Honduras'ın komşuları El Salvador, Nikaragua ve Guatemala. Ülkenin nüfusu ise 6,7 milyon.

ZELAYA NİKARAGUA'YA GİTTİ
Devlet Başkanı Manuel Zelaya ise, "Latin Amerika için Bolivarcı Alternatif" tarafından, yeniden göreve dönmesi için düzenlenen olağanüstü zirveye katılmak üzere dün akşam saatlerinde Nikaragua'ya geldi.

ORTEGA VE CHAVEZ KARŞILADI
Zelaya, Managua havalimanında, Orta Amerika Entegrasyon Sistemi (SİCA) dönem başkanı Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega ile Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez tarafından karşılandı. Chavez, ALBA'nın acil olarak toplanması çağrısında bulunmuştu.

Daniel Ortega, zirvenin açılışında yaptığı açıklamada, askerler tarafından gözaltına alınan ve daha sonra kendisinden haber alınamadığı belirtilen Honduras Dışişleri Bakanı Patricia Rodas'ın Meksika'ya gittiğini kaydetti.

CHAVEZ: YERİNE KİM GELSE DEVİRİRİZ
Manuel Zelaya'nın tutuklanmasına en sert tepki de müttefikleri Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ve Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'ten geldi.

Latin Amerika'da darbe - 2 Honduras'ın görevden alınan Devlet Başkanı Manuel Zelaya Nikaragua'ya gitmeden önce bir basın toplantısı düzenledi.

Chavez, Zelaya'nın askerlerce tutuklanmasını ''darbe'' olarak niteledi ve ABD Başkanı Barack Obama'dan bu darbeyi kınamasını istedi.

Hugo Chavez, ayrıca Honduras'taki Büyükelçisine ya da Büyükelçiliğe bir saldırı düzenlenmesi halinde bu ülkeye askeri de dahil olmak üzere müdahale edeceği uyarısında bulundu. Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez Zelaya'nın yerine kim gelirse gelsin, devireceklerini söyledi.

Venezuela ordusunu alarm durumuna geçiren Chavez, darbeden sonra Küba'nın bu ülkedeki diplomatik temsilcisinin askerler tarafından gözaltına alındığını, Venezuela temsilcisinin de dövüldüğünü söyledi.

Chavez, ''Bu askeri cunta fiili bir savaş durumunda. Askeri olarak dahil harekete geçmeliyiz. Eğer Büyükelçimize zarar verirlerse eli kolu bağlı kalamam'' dedi.




Chavez'in açıklamasının ardından Ekvador da Honduras'a yönelik askeri müdahaleye katılabileceğini duyurdu. Ekvador lideri Rafael Correa, diplomatlarına tehdit olması durumunda Honduras'a askeri müdahaleye katılabileceklerini söyledi.

BOLİVYA VE ARJANTİN KINADI
Bolivya Devlet Başkanı Morales de ''darbeyi'' kınadı ve uluslararası toplumu kınamaya çağırdı.

Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez Kirchner de Honduras'ta olup bitenleri, barbarlık dönemine dönüş olarak niteledi ve durumu kınadığını belirtti. Manuel Zelaya'nın derhal görevine dönmesi çağrısında bulunan Kirchner, kendi kuşağından olanların Honduras'ta olanların ne anlama geldiğini iyi  bildiğini belirtti ve durumdan derin endişe duyduğunu vurguladı.

Arjantin Cumhurbaşkanı, ''Bu Latin Amerika tarihinin en kötü anlarından biri'' ifadesini kullandı.

OBAMA DERİN ENDİŞE DUYUYOR
ABD Başkanı Barack Obama ise Honduras'ta askerlerin Zelaya'yı tutuklamasından derin endişe duyduğunu açıkladı.

Venezuela lideri Hugo Chavez'in müttefiki olan Honduras Devlet Başkanı Manuel Zelaya, yüksek mahkeme, ordu, kongre ve kendi partisinden bazı üyelerin muhalefetine rağmen anayasal reform için referandum yapma sözü vermişti. Zelaya, geçen hafta görev süresinin 4 yıl uzatılmasını sağlayacak referandumun düzenlenmesi konusunda kendisine yardımcı olmayı reddeden genelkurmay başkanını görevden almıştı.

Sayfa Yükleniyor...