Kuzey Kore’den bir nükleer deneme daha
Kuzey Kore, nükleer savaş başlıklarının gücünü ölçmek için yaptığı nükleer patlama denemesinin başarılı olduğunu açıkladı.
Devlet televizyonu, Kuzey Kore'nin kuruluşunun 68. yıl dönümünde yapılan denemenin ülkenin nükleer savaş başlıklarını balistik füzelere yerleştirme teknolojisini geliştirdiğini ispatladığını duyurdu.
Pyongyang yönetimi de nükleer silahlarını nitelik ve nicelik açısından güçlendirmeye devam edeceğini açıkladı.
Güney Kore ordusu ise denemenin şimdiye kadar Pyongyang yönetiminin yaptığı en büyük nükleer deneme olduğunu ve 10 kilotonluk güce sahip denemenin 5,3 büyüklüğünde bir yer sarsıntısını tetiklediğini açıkladı.
ASEAN Zirvesi'ne katılmak için Laos'ta bulunan Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, Kuzey Kore'nin nükleer denemesinin "Kim Jong-Un hükümetinin fanatik umursamazlığını" bir kez daha gösterdiğini belirtti.
Zirve için Laos'ta bulunan ABD Başkanı Barack Obama ile de görüştüklerini kaydeden Park, Güney Kore'nin Pyongyang yönetimine daha fazla uluslararası baskı yapılması için elinden geleni yapacağını vurguladı.
Japonya Başbakanı Şinzo Abe de dün bölgede kaydedilen sarsıntının dalga örneklerinin, yer sarsıntısının sismik olmayan bir kaynaktan geldiğini gösterdiğini açıkladı.
Abe, "Eğer Kuzey Kore nükleer denemede bulunduysa bu kesinlikle kabul edilemez. Buna güçlü bir tepki göstermeliyiz" ifadelerini kullandı.
Kuzey Kore, ilk yer altı nükleer denemesini 2006'nın ekim ayında yaptı. Punggye-ri tesisinde yapılan testte zenginleştirilmiş uranyum yerine plütonyum kullanıldı.
ABD istihbarat yetkilileri, denemeden birkaç gün sonra bölgeden alınan örneklerde radyoaktif madde kalıntılarına rastlandığını açıkladı, Kuzey Kore'nin deneme yaptığını doğruladı.
Yetkililer, denenen silahın bir kilotondan az bir etkiye sahip olduğunu, güçlü bir silah olmadığını açıkladı.
Denenen silahın, 2. Dünya Savaşı sırasında 1945'te ABD'nin Japonya'nın Hiroşima kentine attığı atım bombasının onda biri güce sahip olduğu kaydedildi.
Deneminin ardından Birleşmiş Milletler, Pyongyang yönetimine karşı askeri ve ekonomik yaptırım uygulanması kararı aldı.
Yaklaşık bir yıl süren görüşmelerin ardından taraflar arasında anlaşma sağlanmış ve Pyongyang, insani yardımla diplomatik tavizler karşılığında Yongbyon'daki ana nükleer reaktörünü kapamayı kabul etti.
Ancak Kuzey Kore'nin daha sonra ABD, Güney Kore, Japonya, Çin ve Rusya'yı yükümlülüklerini yerine getirmemekle suçlaması üzerine anlaşma askıya alındı.
Kuzey Kore, anlaşmanın askıya alınmasından kısa süre sonra 25 Mayıs 2009'da ikinci yer altı nükleer denemesini yaptı. Bu deneme, ilkinden çok daha güçlüydü.
Rusya Savunma Bakanlığı, denemenin 20 kiloton şiddetinde bir patlamaya yol açtığını belirtti. Güney Kore, denemenin ardından Punggye-ri tesisi yakınlarındaki Kilju kentinin kuzeydoğusunda yer sarsıntısı kaydedildiğini açıkladı.
ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu da yerin 10 kilometre derinliğinde 4,7 büyüklüğünde bir deprem kaydedildiğini söyledi.
Kuzey Kore'nin nükleer denemenin ardından uzun menzilli füzelerini de fırlatması üzerine Birleşmiş Milletler, Pyongyang'a uygulanan yaptırımları artırdı.
Bu arada Kuzey Kore, 2010'da Amerikalı nükleer bilimci Siegfried Hecker'in başkent Pyongyang'ın 100 kilometre kuzeyindeki Yongbyon uranyum zenginleştirme tesisini ziyaret etmesine izin verdi.
Ziyaret sırasında yetkililer, Hecker'e henüz inşaat halindeki nükleer reaktör de gösterildi.
Hecker, sivil amaçlı nükleer güç için tasarlanmış gibi görünen tesisin silah üretebilecek aşamaya kolayca getirilebileceği uyarısında bulundu. Hecker, tesisin son derece sofistike olduğuna da dikkati çekti.
12 Şubat 2013'te Punggye-ri yer altı nükleer test sitesinde normal dışı bir sismik hareket belirlendi. Pyongyang yönetimi, yeni bir nükleer deneme yaptığını ve minyatür bir araç kullanılan denemenin başarıyla tamamlandığını açıkladı.
Yaklaşık 7,9 kiloton şiddetindeki deneme, 4,9 büyüklüğünde bir yer sarsıntısına neden oldu. Pyongyang yönetimi, denemelerin ülkenin kendisini koruma yeteneğini artırmak için yapıldığını ileri sürdü.
Uluslararası toplum, Kuzey Kore'nin nükleer deneme yapmasına sert tepki gösterdi. Birleşmiş Milletler, ülkeye uygulanan yaptırımları yeniden artırdı.
Kuzey Kore, dördüncü nükleer denemesini 6 Ocak'ta yaptı. Devlet televizyonu, minyatür bir hidrojen bombasının başarıyla denendiğini duyurdu.
Kuzey Kore'nin Ekim 2006'da yaptığı nükleer denemenin ardından 4,3, Mayıs 2009'da yaptığı nükleer denemenin ardından 4,7, Şubat 2013 ve Ocak 2016'daki denemelerinin ardından da 5,1 şiddetinde sarsıntılar kaydedildi. Sarsıntıların sismik olmayan bir gelişmeden kaynaklandığı belirlendi.
- Etiketler :
- Haberler -
- Dünya