Kırım Tatar Meclisi'ne durdurma kararı

Rusya'nın yasadışı ilhak ettiği Kırım'da Moskova yönetiminin görevlendirdiği mahkeme, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerini durdurma kararı aldı.

Kırım Tatar Meclisi'ne durdurma kararı

Yasadışı ilhak ettiği Kırım'da Tatar Milli Meclisi'nin geleceği hakkında karar vermek için bir mahkeme kuran Rusya, bu meclisin faliyetlerini durdurma kararı aldı.

Kırım Tatarlarının siyasi temsil organı Kırım Tatar Milli Meclisi hakkındaki dava, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bizzat tayin ettiği savcı Nataliya Poklonskaya tarafından açılmıştı.

Tatar Meclisi, Rusya'nın toprak bütünlüğüne aykırı hareket etmek ve aşırılık yanlısı bir örgüt olmakla suçlanıyordu.

Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesinden kısa bir süre sonra, Tatar Meclisi'nin önceki başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile şimdiki Başkanı Rıfat Çubarov’un ve bazı önde gelen meclis üyelerinin Kırım’a girişi yasaklanmıştı. Daha sonra ise, bazı meclis üyelerinin evlerine baskınlar düzenlenmiş, bazı meclis üyeleri tutuklanmıştı.

ABD VE UKRAYNA'DAN AÇIKLAMA GELMİŞTİ

ABD daha önce, Rusya'nın Tatar Meclisi'ni kapatma davası açmasına tepki göstererek, kararın geri alınması çağrısında bulunmuştu. Rusya bu çağrıya konunun 'iç meselesi' olduğunu belirterek cevap vermişti.

Ukrayna Parlamentosu Başkanı Andrey Parubiy de Rusya'nın açtığı davayı kınayarak, "Bu Hitler ve Stalin diktatörleri döneminden sonra ilk kez oluyor. Bu, Rus faşizminin bir tezahürüdür" demişti.

Sayfa Yükleniyor...