İstifa eden Lübnan Başbakanı Hariri Arabistan'da rehin mi?
Lübnan'ın cumartesi günü istifa eden sünni Başbakanı Saad Hariri'nin Suudi Arabistan'da zorla tutulduğuna dair iddialara Fransa'dan açıklama geldi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian Hariri'nin ev hapsinde olmadığını söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un sürpriz Suudi Arabistan ziyaretinin ardından açıklama yapan Fransız Bakan "hareketlerinin kısıtlandığını düşünmüyoruz" dedi. Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise Hariri'nin zorla tutulup tutulmadığına dair soruyu yanıtsız bıraktı.
Lübnan'ın cumartesi günü istifa eden Başbakanı Saad Hariri, Suudi Arabistan'da zorla mı tutuluyor? İddia, Lübnanlı yetkililer tarafından ortaya atıldı. Suudi Arabistan yalanladı. Hariri'den ise henüz bir açıklama yok.
Son açıklama, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian'dan geldi. Fransız bakan, Hariri'nin ev hapsinde olmadığını, herhangi bir kısıtlaması bulunmadığını düşündüklerini söyledi.
Açıklama, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un sürpriz Suudi Arabistan ziyaretinin ardından geldi. Macron, Birleşik Arap Emirlikleri'nden ani bir kararla Riyad'a geçti.
Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile görüştü. İkilinin ilk yüzyüze görüşmesinde gündem Lübnan ve Yemen'di.
Macron, Fransa'nın eski sömürgesi Lübnan'ın istikrarına, güvenliğine, egemenliğine ve bütünlüğüne vurgu yaptı. Paris'ten yapılan açıklamada, Macron'un hariri'yle görüşüp görüşmediğine dair bilgi verilmedi.
Amerika Birleşik Devletleri'nin Riyad'daki Maslahatgüzarı Chris Henzel de Hariri'yle bir görüşme yaptı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Neuert, Sünni politikacının Riyad'da zorla tutulup tutulmadığına dair soruyu yanıtsız bıraktı. Sözcü, görüşmenin "hassas, özel ve diplomatik" olduğunu belirtmekle yetindi.
Lübnan'dan Hariri'nin geri dönmesi için yapılan çağrılara yenisi eklendi. Dürzi lider Velid Canbolat, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "zorla ya da gönüllü Saad Hariri'nin dönme vakti geldi" ifadesini kullandı. Canbolat, Hariri'nin alternatifi olmadığını belirtti. Hariri'nin partisi "gelecek hareketi" de sünni siyasetiçinin ülkesine dönmesinin şart olduğuna dair bir açıklama yapmıştı.
lübnan krizi, Suudi Arabistan'ın İran'a karşı açtığı yeni cephe olarak yorumlanıyor. Kuveyt ve Suudi Arabistan, vatandaşlarından Lübnan'ı terk etmelerini istedi. Bu ülkeye seyahat edilmemesi çağrısında bulundu.
- Etiketler :
- Haberler