Futbol için 'savaşan' ülke: Honduras
A Milli takımımız gibi Dünya Kupası'na 2 kez katılma hakkı elde eden Honduras'ın, komşusu El Salvador'la oynadığı Dünya Kupası eleme maçının ardından iki ülke arasında savaş çıkmıştı.
Gerçi elbette ki 14 Temmuz 1969'da El Salvador ordusunun saldırısıyla patlak veren savaşın tek, hatta aslî sebebi futbol karşılaşması değildi. Honduras Devlet Başkanı'nın ülke ekonomisindeki kötü gidişten Honduras'taki El Salvadorlu göçmenleri sorumlu tutan açıklamaları iki devlet arasında halihazırdaki sınır anlaşmazlığından kaynaklı gerilimi arttırmış, El Salvador'un Dünya Kupası'na katılma hakkı elde ettiği maçtan sonra taraftarlar arasında yaşanan olaylar da "Futbol Savaşı" diye adlandırılan çatışmalara yol açmıştı.
İki komşu ülke arasında 20 Temmuz'da ateşkes sağlanmış, El Salvador birlikleri de Ağustos başında Honduras'tan çekilmişti. Savaşın ardından ülkesindeki El Salvadorluları sınırdışı ettiği için Honduras daha sonra batı komşusuna tazminat ödemek zorunda kalacaktı.
Honduras 8 milyon nüfuslu, 112 bin kilometrekarelik bir Orta Amerika ülkesi. Dünya Bankası'na göre Haiti ve Nikaragua'nın ardından Batı Yarımküre'deki en fakir 3'üncü ülke (Ocak'taki deprem felaketinden sonra Haiti'nin birinci sıradaki yerinin sağlamlaştığını belirtelim). Ekonomisinin yıllık büyüme oranı son yıllarda yüzde 7 civarında seyretmekle beraber, nüfusunun yarısı yoksulluk sınırının altında yaşayan, işsizlik oranının yüzde 30'a yaklaştığı bir ülke Honduras. Dünya Bankası ve IMF tarafından 'Ağır borç altındaki fakir ülkeler'den biri ilan edilen Honduras'ın 2005 yılında bir takım borçları hafifletildi.
Tarihte görkemli Maya uygarlığına evsahipliği yapan Honduras topraklarına Kristof Kolomb 1502'de ayak bastı. Üç yüzyıl boyunca İspanyol imparatorluğunun parçası olan bugünkü Honduras, gümüş madenlerinden ötürü İspanya için önemli bir denizaşırı toprağı oldu.
HAMMADDE İHRACINA DAYALI KIRILGAN EKONOMİ
Honduras'ın bugünkü ekonomik durumu, önemli bir kısmı hammadde olmak üzere az sayıda ihraç ürününe sahip bulunmasından kaynaklanıyor. Bu ürünlerin doğal afetler ve fiyat dalgalanmaları karşısındaki kırılgan durumu ekonomiyi de zayıf kılıyor. Honduras'ta en son 1998'de meydana gelen kasırga felaketinde 80 binden fazla konut yıkıldı veya hasar gördü, 5600 kişi yaşamını yitirdi, ülkede 2 ila 3 milyar dolarlık zarar oluştu.
ANAYASA KRİZİ DARBEYE DÖNÜŞTÜ
Honduras son olarak da askeri darbeyle şekillenen bir siyasi bunalımla sarsıldı. Güney Amerika'nın Chavez ve Morales gibi solcu liderlerine yakın bir isim olan Cumhurbaşkanı Manuel Zelaya, cumhurbaşkanını halkın seçmesi ve seçilen kişinin ikinci bir dönem daha görev yapmasını mümkün kılacak anayasa değişikliklerini referanduma sunmaya hazırlanırken, 2009 Haziran ayının sonlarında ordu tarafından devrildi ve Kosta Rika'ya sürgüne gitti. Bunun sonucunda ülkede karışıklıklar çıktı, Zelaya'ya yakın liderlerce yönetilen Bolivya, Ekvador ve Venezuella gibi devletler Honduras'taki büyükelçilerini çektiler, Dünya Bankası Honduras'a mali yardımı durdurdu.
ABD'nin bile Zelaya'nın ülkenin demokratik biçimde seçilmiş lideri olduğunu Başkan Obama'nın ağzından ifade ederek karşıladığı bunalım, Porfirio Lobo'nun Kasım'da Başkan seçilmesiyle durulmaya başladı. Eylül ayında döndüğü ülkesinde Brezilya Büyükelçiliği'nde sığınma talebiyle zorunlu ikametini sürdüren Zelaya, 27 Ocak'ta yeniden sürgüne, bu defa Dominik Cumhuriyeti'ne gitti.
TEK YENİLGİSİ ABD'DEN
Honduras, tarihinde 2'nci kez Dünya Kupası'na bu yaz katılacak. Daha önce 1982'deki Kupa'da mücadele eden Orta Amerika temsilcisi; Kuzey İrlanda, İspanya ve Yugoslavya ile aynı gruba düşmüş, Kuzey İrlanda'nın lider tamamladığı grupta 2 beraberlik almayı başarmıştı. Bu yıl da Kuzey ve Orta Amerika takımlarının mücadele ettiği CONCACAF Kupası'nda başarılı bir performans gösteren Honduras, 10 maçta tek yenilgisini ABD karşısında aldı. Bugün A Millilerimizin karşılaşacağı Honduras CONCACAF performansıyla Dünya Kupası'na katılma hakkı elde etti.
Önemli maçlarını 1997'de yapımı tamamlanan 45 bin kapasiteli Metropolitano Olimpik Stadı'nda oynayan Honduras'ta; Tottenham'da top koşturan orta saha oyuncusu Wilson Palacios ve milli forma altında 57 gol kaydeden tecrübeli Carlos Pavon dikkat çeken isimler. Forvette, Genoa kulübünde oynayan 30 yaşındaki David Suazo da takımın en önemli kozlarından.
- Etiketler :
- Haberler