E-sigaraya onay, mentollüye yasak
Elektronik sigaranın Avrupa Birliği içinde serbestçe satımı devam edecek. Avrupa Parlamentosu (AP) son yıllarda kullanımı hızla artan elektronik sigaranın sadece eczanelerde satılan ve ilaç sınıfına giren bir ürün olarak pazarlanmasına onay vermedi.
Tütün ürünlerinin kullanımıyla ilgili yeni Avrupa Birliği yasa tasarısı Avrupa Parlamentosu'nun bugün Strasbourg'daki genel kurul oturumlarında oylamaya sunuldu.
Tasarıya ek hazırlanan ve elektronik sigaranın ilaç statüsüne alınarak sadece eczanelerde satılmasını öngören bir önerge oy çoğunluğuyla reddedildi. Parlamentodaki sol ve çevreci gruplar tarafından desteklenen önerge, Hıristiyan Demokrat, Liberal, Muhafazakar ve AB karşıtı grupların oylarıyla geri çevrildi.
Buna karşılık, elektronik sigaranın bundan böyle 18 yaşından küçüklere satılması ve reklamının yapılması yasaklanıyor.
Yeni AB yasası mentol gibi aromalı sigaraların yasaklanmasını da öngörüyor. Ancak, tütün ve sigara üreticilerinin lobisiyle Avrupa Parlamentosu'ndaki sağcı gruplar bu yasağın ancak 8 yıl sonra yürürlüğe girmesi yönünde taviz koparmayı başardılar.
"Slim" adı verilen ince sigaraların yasaklanmasıyla ilgili önerge de yine sağ grupların karşı çıkmasıyla oylamada reddedildi.
Avrupa Parlamentosu tarafından bugün kabul edilen tasarının yürürlüğe girmeden önce hükümetleri temsil eden AB Konseyi tarafından da onaylanması gerekiyor.
PARLAMENTER BAŞINA 7 BİN EURO HARCAMA
Tütün ürünleri hakkında AP'de yapılan oylama öncesinde bazı parlamenterler sigara üreticilerinden "yoğun baskı" gördüklerini ve kendilerinden "küçük hediyeler aldıklarını" söylemişlerdi. Yeşiller grubunun Fransız üyelerinden Michele Rivasi, tütün lobisinin parlamenter başına 7 bin Euro harcadığını öne sürmüştü.
KLASİK SİGARA KADAR ZARARLI
Elektronik sigaranın klasik sigaralara oranla daha az zararlı olduğu konusundaki tartışma bir Fransız tüketiciyi kourma derneğinin geçtiğimiz haftalarda açıkladığı bir araştırma sonucuyla alevlenmişti. Araştırma sonuçları, elektronik sigaranın klasik sigaralar kadar zararlı olduğunu açığa vurmuştu.
İstatistikler 16 milyon sigara tüketicisinin yaşadığı Fransa'da tütün ürünlerine bağlı olarak günde 200 kişinin hayatını kaybettiğini gösteriyor.
- Etiketler :
- Haberler