Corona virüs İtalya'da değişimin başlangıcı olabilir
Avrupa'da corona virüs salgınında en fazla can kaybı yaşayan İtalya’da salgının yayılma hızının kesilmemesi üzerine geçtiğimiz günlerde Başbakan Giuseppe Conte, ülkenin kuzeyi için verilen kırmızı alarmı genişletti ve 60 milyon nüfuslu ülkenin tamamını karantina altına aldı. Uzmanlar yaşanan tüm bu gelişmelerin İtalya için bir yol ayrımı olabileceği kanaatinde. Öte yandan medyada Conte'nin neden önce sadece Kuzey bölgesini karantina altına aldığına dair de ciddi eleştiriler yapılıyor. Dünya medyasında ise İtalya için "en güzel hapishane" yorumları yapılıyor.
Begüm Suyolcubaşı / ntv.com.tr
İlk olarak Çin’in Hubey kentinde ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan corona virüs salgını Avrupa’da en çok İtalya’nın canını yaktı. Başbaşkan Conte’nin geçtiğimiz günlerde ülke çapında acil durum ilan etmesiyle İtalya’nın turist dolu cadde ve sokaklarda ürpertici bir sessizlik hakim.
Ülkede zorunlu olmadıkça evden çıkmak yasak. Seyahat etmek için ise çok geçerli ve belgeli bir sebep olması gerekiyor. Ülkede ölü sayısı her geçen gün katlanarak artıyor.
Açıklanan son rakamlara göre corona virüs nedeniyle İtalya’da 196 kişi daha hayatını kaybetti, toplamda can kaybı 827’ye yükseldi. Bu sayı aynı zamanda “bir günde açıklanan en yüksek ölüm” olarak kayıtlara geçti. Vaka sayısı ise 12 bini aştı.
İngiltere'deki Salford Ünversitesi profesörü Martin. J. Bull, The Wire'da corona virüsün İtalya'yı nasıl etkilediğini ve İtalyan medyasında bunun nasıl yankılandığına dair bir analiz yayınladı.
CENAZE TÖRENLERİ BİLE YASAKLANDI
Karantina altına alınan 60 milyonluk ülkede okullar ve üniversitelerde eğitime ara verildi. İnsanların arasına bir metrelik bir mesafeyi koymasının imkansız olduğu festival ve konser gibi tüm etkinlikler askıya alındı. Sinemalar ve tiyatrolar kapalı.
Tüm bunların yanı sıra spor müsabakaları da Nisan ayına ertelendi. Ülkede cenaze törenleri dahil olmak üzere sivil ya da dini hiçbir tören yapılamıyor ve insanlar ‘kitleler halinde bir araya gelmemeleri’ konusunda uyarılıyor.
Ülkede bazı gazetelerin, 'Ülke diz çöktü' ve 'Meydanları boş İtalya' başlıklarıyla gördükleri bu durum, Los Angeles Times gazetesince, 'Corona virüs karantinası, İtalya'yı güzel bir hapishaneye dönüştürdü' başlığıyla aktarıldı.
La Repubblica gazetesi de, Paolo Sorrentino'nun 'Muhteşem Güzellik' filmine atıfla 'Muhteşem Güzellik yapayalnız' başlığını kullanarak başkent Roma'daki durumu anlattı. Her mevsim tarihî merkezi cıvıl cıvıl olan Roma olağanüstü bir şekilde ıssız.
AÇIKLAMALAR ZAMANINDA MI YAPILDI?
Salgının başladığı Aralık 2019’dan bu yana, Çin’in en başından beri şeffaf bir politika izlemediği ve gerçek verileri paylaşmadığına dair dünya genelinde yaygın bir inanç var. Avrupa’da ise virüsün en çok yayıldığı ülke olan İtalya’da hükümet bilgi paylaşımı ve karar alma konusunda başından bu yana oldukça şeffaf davrandı.
Öyle ki ‘karantina’nın doğası gereği corona virüs hakkında her gün gerek il düzeyinde gerek bölgesel düzeyde açıklamalarla dünyayı bilgilendirdi. Medya, elde edilen bu verileri ‘interaktif harita’ şeklinde yeniden üretti ve vakaların tam olarak nerede olduğunu görmek için ayrıntılanması sağlandı.
Ne var ki Conte yönetimindeki hükümetin bu karar için oldukça geç kaldığını düşünenler de var. İtalya’nın yerel medyasında Giuseppe Conte, ilk başta ülkenin kuzeyini karantinaya aldığı gerekçesiyle eleştiri yağmuruna tutuluyor.
Yerel medyada, Kuzey İtalyalılar’ın karantina kararından sonra ülkenin güneyine akın ettiğine ve bu durumun salgının ülke genelinde hızla yayılmasına olanak sağladığına dair haberler ve eleştiriler yer alıyor.
KUZEYLİLER VİRÜS NEDENİYLE DIŞLANDI MI?
Conte hükümetinin eleştirildiği bir diğer konu ise ilk etapta ülkenin kuzeyinin karantinaya alınması ve ülke genelinde bir fenomen haline gelen kuzey-güney çatışmasının virüs ile körüklenmesi.
Yerel medyada yer alan haberlerde, 16 milyonluk bölgenin ilk etapta karantina altına alınmasından dolayı ülke genelinde Kuzey İtalyalılar ‘enfekte’ kabul edilerek dışlandı ve ayrımcılığa maruz kaldı. Bu konuda İtalyanlarla yapılan röportajlarda sosyal medya üzerinden ‘kuzeyli’ olduğu için siber zorbalığa uğradığını ifade edenler dahi var.
İtalyan halkı arasında yıllardır süre gelen ‘çalışkan kuzeyli’ ile ‘keyfine düşkün güneyli’ tartışması corona virüs ile tekrar alevlenmiş gibi gözüküyor. Conte hükümeti ise bu noktada, ilk etapta Kuzey İtalya’yı karantinaya alarak güneydeki sosyal ve ekonomik altyapıyı korumayı amaçladığı için sert eleştirilere maruz kalıyor.
İTALYA CORONA VİRÜS SALGININDA KONTROLÜ KAYBETTİ Mİ?
Uzmanlara göre İtalya’da corona virüs salgınında kontrol kaybedilirse bu ülkedeki sağlık sisteminin tamamen çökmesine yol açabilir.
İtalya Ulusal Doktorlar Federasyonu Başkanı Filippo Anelli, konuyla alakalı “Lombardiya gibi güçlü bir bölge bu durumdaysa Calabaria ve Molise gibi kırsal bölgelerde neler olacağını siz hayal edin. Bölgede sahra hastanelerine ve askeri desteğe ihtiyaç var” açıklamasını yaptı.
İTALYAN HASTANELERİNDEN SIRADIŞI KARARLAR
İtalya'nın içinden çıkamadığı bu salgın bazı etik tartışmaları da beraberinde getirecek gibi gözüküyor. Yoğun bakım ünitelerindeki yatak sayısının hasta sayısının gerisinde kalması nedeniyle, İtalya Anestezi ve Yoğun Bakım Birliği SIAARTI, hasta kabulünde olağan dışı durumlarda uygulanacak bazı kriterler getirdi.
SIAARTI'nın getirdiği bu kriterlerde, hastanelere sadece tedavisinde maksimum yarar sağlayarak iyileşmesi en olası hastaların yoğun bakıma yatırılması öneriliyor.
POLİTİK ÇEKİŞMELER
İtalya’da yaşanan corona virüs salgını nedeniyle İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, iktidar ile koalisyon partileri arasındaki görüş ayrılıklarına atıfta bulunarak hükümetin tek bir sesle konuşması gerektiğini ifade etti ve vatandaşların alınan kararlarla saygı duyarak uygulaması gerektiğini belirtti.
Mattarella, muhalefete ise bu kritik durumda gereksiz siyasi saldırılar yapmaktan kaçınmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Aşırı sağcı lider Matteo Salvini, Conte’nin aldığı önlemleri eleştirerek yeterli olmadığını dile getirdi ve Meclis’te oylamaya sunulacak ekonomik önlemlere karşı oy vereceğini ifade etti.
DEV MÜCADELE BÜTÇESİNİN SONU EKONOMİK YIKIM OLUR MU?
Corona virüs nedeniyle Çin'den sonra en çok ölümün gerçekleştiği İtalya'da, salgınla mücadele için ekonomik tedbirleri açıklandı. Başbakan Conte "25 milyar euroluk olağanüstü bir kaynak ayırdık" dedi.
Ayrılan bu devasa kaynak akıllara “bu mücadelenin sonu ekonomik bir yıkım olur mu” sorusunu da beraberinde getirdi. Yaklaşan yıkımla yüzleşebilmek için hükümet bu yıl öngörülen cari açığı % 2,2’den % 2,5’e çıkardı.
Bu kararname ile sağlık, işsizlik, işletmeler ve bankalar için destek paketi gibi konuların telafi edilebileceğine inanılsa da uzmanlar uzun vadeli ekonomik etkilerin tahmin edilebilmesi için henüz çok erken olduğu uyarısında bulunuyor.
VİDEO: İTALYA'DA KARANTİNA ALTINDAKİ HALK NE YAPIYOR?
- Etiketler :
- Haberler -
- Dünya
- Corona Virüs
- İtalya