AİHM'de tarihi duruşma bitti, karar 6 ay sonra
"Ermeni soykırımı uluslararası emperyalist bir yalandır" dediği için İsviçre'de mahkum edilen Perinçek'in AİHM'deki temyiz duruşması başladı. Mahkemede konuşan Perinçek, "Avrupa insanının özgürlüğü için buradayız" dedi. Emel Alamuddin savunmasıyla duruşma salonunda hayal kırıklığı yarattı.
Yerel saatle 10.15'te başlayan duruşma yaklaşık 3 saat sürdü. AİHM'deki Büyük Daire'nin kararını ise en erken 6 ay içinde açıklaması bekleniyor.
AİHM'deki duruşmada Ermenistan adına söz alan Emel Alamuddin Clooney'nin savunması salonda hayal kırıklığı yarattı.
Clooney, savunmasını 1915'te "soykırım" yapıldı tezleri üzerine kurdu. Oysa Büyük Daire'de görülen temiz davası "inkar suçu" gerekçesiyle açıldı.
"OSMANLI SÖZ VERMİŞTİ"
AİHM’nin 2’nci Dairesi'nin belgelere gerek duymadığını ya da şahit dinleme zahmetinde bulunmadığını söyleyen Emel Alamuddin Clooney, "1920’de Osmanlı Sevr Anlaşması'nda katliamların sorumlularını yargı karşısına çıkarma sözü verdi ancak yerine getirmedi" dedi.
Clooney, Ermenistan'ın ifade özgürlüğünü sınırlandırmak için değil, aksine ifade özgürlüğünü de savunmak için davaya müdahil olduğunu dile getirdi.
"Ermeni tezlerini reddeden" İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek, "inkar suçu" işlediği gerekçesiyle 2007 yılında 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
"AVRUPA İNSANININ ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN GELDİK"
Mahkemede konuşan Doğu Perinçek, Avrupa insanının özgürlüğü için geldiklerini söyledi.
Perinçek sözlerine şöyle devam etti: "Avrupa insanının özgürlüğü için buradayız. AİHM'in 17 Aralık 2013'teki kararı özgürlükleri güvence altına alıyor. Birinci Dünya Savaşı'ndan kalan ön yargıların geleceği olumsuz etkilemesinden kurtulmak gerekiyor. Soykırım hukuki bir tanımdır. Osmanlı Devleti, Ermeni yurttaşlarına karşı toptan yok etmeye girişmemiştir. Ermeni yurttaşlarımızın acılarını her zaman paylaştım. Kültürümüze katkılarını hep takdir ettim. Ermenileri değil büyük devletleri sorumlu tuttum. Ermeni iddiaları Türkleri aşağılamanın aracı haline getirildi."
BAYKAL VE BAĞIŞ YAN YANA
Avrupa'nın çeşitli kentlerinden de yine destek için insanlar Strasbourg'a akın etti. AİHM'deki tarihi duruşmayı CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal ve Eski AB Bakanı Egeman Bağış da yan yana izledi.
Duruşmayı izleyenler arasında AK Parti milletvekilleri Şaban Dişli, CHP milletvekilleri Gülsüm Bilgehan, Haluk Koç ve CHP'den ihraç edilen Süheyl Batum da bulunuyordu.
NASUH MAHRUKİ DE VARDI
Perinçek'e destek için gelenler arasında eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Zekeriya Beyaz, Nasuh Mahruki de vardı.
Davanın görüldüğü Fransa'nın Strasbourg kentinde Türkler ve Ermeniler mahkeme salonunun kapısında ayrı bölgelerde gösteri yapıldı.
PERİNÇEK'E 3 AY HAPİS CEZASI VERİLMİŞTİ
Türk hükümeti de davaya müdahil olarak duruşmada söz alacak. İsviçre’de verdiği konferanslarda "Ermeni tezlerini reddeden" Perinçek, "inkar suçu" işlediği gerekçesiyle 2007 yılında 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
İsviçre'de iç hukuk yollarının tükenmesinin ardından AİHM’e başvuran Perinçek kararın ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu savunmuştu.
AİHM, Perinçek’e hak vererek, İsviçre hükümetinin İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğünü düzenleyen hükümlerinin çiğnendiği hükmüne varmıştı.
EMEL ALAMUDDİN KİMDİR?
Lübnan doğumlu 37 yaşındaki avukat Emel Alamuddin Clooney ismini WikiLeaks davasıyla tanıttı.
WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın avukatlığını yapan Emel Alamuddin, uluslararası yasalar ve insan hakları üzerindeki çalışmalarıyla da biliniyor.
Emel Alamuddin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde Ukrayna Başbakanı Yulia Timoşenko, Sırbistan ve daha önceki Yugoslavya'nın Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç ve Libya İstihbarat Şefi Abdullah El Senussi'nin avukatlığını yapmıştı.
Lübnanlı Dürzi bir ailenin çocuğu olan ve Oxford Üniversitesi'nde hukuk eğitimi gören Emel Alamuddin, 2014 Eylül ayında ABD'li ünlü aktör George Clooney'le İtalya'nın Venedik kentinde evlendi.
- Etiketler :
- Haberler -
- Dünya
- Avrupa