Eti dinlendirmek eskiden beri bilinen bir yöntem, ancak aylarca bekletmek olayı bir adım öteye taşıyor.
İngiltere’de 180 gün bekletilmiş bifteğin kilosu 1000 liraya kadar çıkıyor. Londra’da bulunan Hawksmoor isimli restoranda ise 55-70 günlük biftekler servis ediliyor. Eskitilmiş biftek trendi daha çok gurme restoranlarda görülüyor.
GERÇEKTEN VERDİĞİNİZ PARAYA DEĞİYOR MU?
Ancak bekletilmiş bifteğin tamamen pahalı bir pazarlama hilesi olduğunu savunanlar da var. Dünyayı dolaşıp birçok farklı ülkeden etleri tadan ve bunları kitabı “Steak”de değerlendiren Mark Schatzker bunlardan biri.
Schatzker; “Bekletilmiş bifteğin özel bir yanı olduğunu kabul ediyorum ancak bekletmenin de iddia edildiği üzere etin tadını daha iyi bir hale getirmediğini düşünüyorum. Sonuçta bahsettiğimiz şey şarap değil, et. Bazı tür şarapların eskidikçe tadının geliştiği doğru ancak bu biftek için geçerli değil. Biftek sulu, kanlı ve etli olmalı etobur yanınızı tatmin etmeli. Tadı peynir gibi olmamalı” şeklinde konuştu.
TADI NASIL?
Tadının nasıl olduğunu anlamak için basit bir deney yapmak yeterli. 180 günlük biftek ile 30 gün bekletilmiş bifteği 350 derecede 8 dakika boyunca pişirildi.