İlişkili Haberler
Ortadoğu mutfağının baş tacı lezzetlerinden falafel Mısır, Suriye, Lübnan ve çoğu Arap mutfağında oldukça sık tüketiliyor.
Ham maddesi nohut olan falafel oldukça besleyici. Vejetaryenlerin de sıkça tercih ettiği bir lezzet. Falafel yanına köfteye yakışan bir çok sos konulabilir, tamamen damak zevkinize kalmış bir konu ama orijinal falafel sosu tahin ile yapılır.
FALAFEL (LÜBNAN KÖFTESİ) TARİFİ
MALZEMELER
- 2 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 1 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı un
- 1 çay kaşığı karbonat
- Yarım demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı kişniş
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- Sıvı yağ
YAPILIŞI
Haşlanmış nohut, kuru soğan, sarımsak ve sapları ayıklayıp yıkanmış maydanoz rondodan geçirilir ve yoğurma kabına alınır. Üzerine 1 adet yumurta kırılır ve un, karbonat, kimyon, kişniş, karabiber ve tuz ilave edilerek iyice yoğurulur. 1 saat kadar buzdolabında bekletildikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır. Derin bir tavada bol kızgın sıvı yağ ile kızartılır.
TAHİN SOS TARİFİ
MALZEMELER
- 1 su bardağı süzme yoğurt
- 1 çorba kaşığı tahin
- Yarım limonun suyu
TAHİN SOS YAPILIŞI
Tahin yoğurt ve limon suyunu iyice çırpın. İsteğinize göre Falafellerin üzerine gezdirip veya yanında dipsos olarak servis yapın.