Türkiye 2023 yılına kadar 60-70 yolcu kapasiteli milli bölgesel yolcu uçağı geliştirilmesi projesi kapsamında öncelikle halen başka ülkelerde kullanımda olan 32 kişilik bir yolcu uçağının üretimine başlayacak.
Ulaştırma Bakanlığı'nın başlattığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı bünyesinde yürütülen projenin ayrıntıları Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı toplantıda açıklandı.
Halen çeşitli ülkelerde kullanımda olan 32 kişilik bir uçak modernize edilerek jet motorlu modeli TRJ-328, pervaneli turboprop modeli T-328 adıyla Türkiye'de üretilecek. 32 kişilik yolcu uçağı, bölgesel yolcu uçağı projesi kapsamında özgün olarak geliştirilecek 60-70 yolcu kapasiteli uçağın tasarım ve geliştirme süreçlerini hızlandıracak.
Bölgesel 60-70 kişilik yolcu uçağı projesinde Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) tarafından ana yüklenici olarak STM Savunma Teknolojileri Mühendislik görevlendirildi. Uçağın geliştirilmesi için STM ile ABD'li Sierra Nevada Corporation (SNC) arasında da mutabakat anlaşması yapıldı. 60-70 kişilik uçağın jet motorlu modeli TRJ-628, pervaneli turboprop motorlu modeli TR-628 olarak adlandırılacak. Uçakların hız, menzil ve diğer teknik detayları tasarım ve geliştirme aşamasında belirlenecek.
UÇAĞIN TEKNİK AYRINTILARI
Yerli yolcu uçağı projesi kapsamında 32 kişilik uçağın alt sistemlerinin üretimi savunma sanayi şirketlerinden STM önderliğinde, TAI, Aselsan , TEI, Havelsan, THY Teknik, Alp Havacılık, Kale Havacılık, TCI, TSI ve diğer şirketler tarafından yapılacak. 32 kişilik jet motorlu TRJ-328'in hızı 750 kilometre, menzili 3,720 kilometre olacak ve uçak 1,400 metrelik kısa pistlerden kalkabilecek. Uçağın turboprop modeli ise 620 kilometre hıza ve 1,850 kilometre menzile sahip olacak. Uçaklar ambulans, deniz karakol uçağı, askeri nakliye, istihbarat uçağı olarak da görev alabilecek.
MALİYETİ 1,5 MİLYAR DOLAR
Türkiye'nin geliştirmeyi ve üretmeyi planladığı 32 ve 70 kişilik yolcu uçaklarının üretimi için yaklaşık 1.5 milyar dolar yatırım yapılması bekleniyor. Uçakların geliştirilmesi için Savunma Sanayi İcra Kurulu tarafından ana yüklenici olarak görevlendirilen STM Savunma Teknoloji Mühendislik şirketinin Genel Müdürü Davut Yılmaz gazetecilerin sorusu üzerine, 32 kişilik uçağın ilk test uçuşunun 2017 yılında yapılacağını söyledi. Uçağın seri üretimi ise 2019'da yılda 10 adet ile başlayacak ve kademeli olarak 2022'de yılda 48 adete yükselecek. Yılmaz 32 kişilik uçağın üretimi için Dornier marka bir uçağın baz alındığını ve uçağın fikri mülkiyet haklarının ABD'li Sierra Nevada Corporation (SNC) ve Türkiye tarafından satın alındığını ifade etti. Üretimi yapılacak şirketin ortaklık yapısının henüz belli olmadığını ifade eden Yılmaz, SNC'nin şirkette pay sahibi olacağını ve ilk 10 uçağın yarısının üretiminin ABD'de yarısının Türkiye'de yapılacağını ifade etti.