İlişkili Haberler
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kendisinin başkanlığında gerçekleşen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, "Bakanlar Kurulu kararıyla 3 ay süreyle Olağanüstü Hal ilan edilmesini uygun gördük" dedi. OHAL kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İLK OHAL KARARI 1984'TE VERİLDİ
15 Ağustos 1984'de Siirt'in Eruh ve Hakkari'nin Şemdinli ilçelerinde çatışmaların şiddeti giderek arttı. Bunun üzerine doğu ve güneydoğudaki illerde farklı bir yönetim şekline geçildi. İlk olarak 2 Mart 1984'te Bitlis'te OHAL ilan edildi.
19 Temmuz 1987'de sıkıyönetimin kalkmasıyla birlikte Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Hakkari, Mardin, Siirt, Tunceli ve Van'da OHAL ilan edildi ve bu iller OHAK Bölge Valiliği kapsamına alındı. Adıyaman, Bitlis ve Muş ise mücavir il olarak tespit edildi.
1990'da Batman ve Şırnak'ın da il olmasıyla OHAL kapsamına alınan illerin sayısı 13'e çıktı. 1994'ten itibaren OHAL uygulaması bazı kentlerde kaldırıldı ve mücavir il ilan edildi.
30 Temmuz 2002'de Tunceli ve Hakkari'de de kaldırılan OHAL kapsamında sadece Diyarbakır ve Şırnak kalmıştı. Bu iki kentte de 30 Kasım'da olağanüstü hal kaldırıldı..
OHAL, yürürlükte olduğu süre içinde defalarca uzatıldı. Valilik, 19 Temmuz 1987'de Diyarbakır, Hakkari, Siirt ve Van ilerindeki sıkıyönetimin kaldırılmasıyla birlikte yürürlüğe girdi. İlk OHAL Bölge Valisi, Başbakan Turgut Özal tarafından atanan Hayri Kozakçıoğlu'ydu. Olağanüstü hal süresince 6 vali görev yaptı..
Valiler, diğer valilerden daha fazla yetkiye sahip olduğu için kamuoyunda "süper vali" olarak da tanındı. İlk OHAL Bölge Valisi, 4,5 yıl süreyle en uzun süre görev yapan Hayri Kozakçıoğlu oldu. Daha sonra bu görevi Necati Çetinkaya, Ünal Erkan, Necati Bilican, Aydın Arslan ve Gökhan Aydıner yürüttü.