Türkiye, 5 ay aradan sonra yeniden sandık başına gitti ve kararını verdi. Peki bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 26. Dönem milletvekillerinin, yarından itibaren Meclis'e gelerek kayıt yaptırması bekleniyor.
Mazbatalarını alan milletvekillerinin kayıt yaptırabilmesi için Şeref Holü'nde masalar oluşturuldu.
İLK OTURUMU BAYKAL YÖNETECEK
Kayıt işlemlerinin ardından TBMM Genel Kurulu, YSK'nın milletvekili seçim sonuçlarını TRT'de ilanını takip eden 5. gün, saat 15.00'te toplanacak. Birleşimi, Haziran seçimi sonrasında olduğu gibi TBMM'nin en yaşlı üyesi olan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal yönetecek. En genç 6 milletvekili de geçici olarak katip üyelik yapacak.
Milletvekilleri, Anayasa'da yer alan "Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyet'e ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim" şeklindeki yemini ederek görevlerine başlayacak.
MECLİS, YENİ BAŞKANINI SEÇECEK
Yemin töreninin ardından, TBMM'nin 27. Başkanı'nı seçmek için takvim işlemeye başlayacak.
Meclis'in toplandığı ilk birleşimde, TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları alınacak. Milletvekillerinin yemin etmesinden itibaren ilk 5 gün içinde TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı için adaylık başvuruları yapılacak, ikinci 5 günlük sürede de seçimler gerçekleştirilecek.
Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi (367), üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilecek.
TBMM Başkanı'nın seçildiği gün Genel Kurul'da, Cumhurbaşkanlığının, Bakanlar Kurulunun istifasının kabul edildiğine ve yeni hükümet kuruluncaya kadar göreve devamına ilişkin tezkeresi ile Cumhurbaşkanlığının Bakanlar Kurulu'nun yeniden kurulması için görevlendirmesine ilişkin tezkeresi okunacak.
Meclis Başkanı seçiminden sonra Başkanlık Divanı oluşacak. Başkanlık Divanı için siyasi partiler, temsilleri oranında Başkanlık Divanı üyesi belirleyerek Başkanlığa bildirecek. Partilerin belirlediği bu adaylar, daha sonra Genel Kurul'un onayına sunulacak.
HÜKÜMET KURMA GÖREVİ DAVUTOĞLU'NA
Seçimlerin ardından, Hükümet kurma çalışmaları da başlayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa gereği Meclis'te en fazla sandalyeye sahip AK Parti'nin Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na hükümeti kurma yetkisi verecek.
Davutoğlu, 45 gün içinde yeni oluşturacağı kabine üyelerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hükümeti onaylamasının ardından Bakanlar Kurulu programı okunacak. Programın okunmasından 2 tam gün geçtikten sonra görüşmelere geçilecek, görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra ise güven oylaması yapılacak.