İlişkili Haberler
MHP'de 15 Mayıs Pazar günü kurultay yapılacak mı?
Kısa bir süre önce Ankara 2. İcra Mahkemesi kurultayın yapılabileceğine yönelik karar alırken, Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi kurultayın yapılamayacağına yönelik bir tedbir kararı açıkladı.
Peki iki mahkeme tarafından art arda alınan bu kararlar ne anlama geliyor?
MHP Genel Başkan adaylarından Sinan Oğan, konuk olduğu NTV canlı yayınında konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Pazar günü kurultayın toplanması için hukuki ve fiili bir engel kalmadığını söyleyen Oğan, "Başvurularımızdan bir netice aldığımız takdirde kurultayımızı pazar günü yapacağımızı ifade etmiştik" dedi.
"Allah nasip ederse pazar günü kuırultayı toplamak için önümüzde hukuki ve fiili bir engel kalmadı" diyen Oğan, Ankara 2. İcra Mahkemesi'nin kararının hemen ardından bir tedbir kararı açıklayan Gemerek Mahkemesi'ni eleştirdi.
Taraflı davrandığını öne sürdükleri Gemerek hakimi hakkında reddi hakim talebinde bulunduklarını hatırlatan Oğan, şu ifadeleri kullandı:
"Bu nedenle bir karar vermesi söz konusu değil. Gemerek Mahkemesi adil davranmıyor. Talimat üzerine bu kararı alıyor. Bu mahkemenin hakimini hukuka adalete saygıya davet ediyorum.
Bİr siyasetçi gibi karar alması mahkemelere karşı yerlerde olan saygıyı daha da yerlere indirmektedir. MHP'den elinizi çekin. Saraya, genel merkeze, Gemerek'e diyorum. Biz bir tüzük maddesini değiştirmek istiyoruz.
Burada Yargıtay'a büyük bir sorumluluk düşüyor. Yargıtay bu kararı vermeliydi ama baskılara boyun eğdi. Bundan daha önemli bir gündem olmamasına rağmen kararı açıklamayı uzattıkça uzatmıştır.
Gemerek Mahkemesi bir telefonla ve bir talimatla tutmuş bir karar çıkartmıştır. Reddi hakim talebi olduğu için bu kararı alamaz. Ayrıca bu karar uygulanabilir bir karar değil, icra müdürlüklerine yazı yazılmamış ve mesai de bitmiş durumdadır."
"KURULTAY POLİS MARİFETİYLE ENGELLENMEK İSTİYOR"
Oğan, programa verilen arada MHP avukatınca yapılan Ankara 2. İcra Mahkemesi'nin kararının 25. İcra Mahkemesi'nin kararının iptali anlamına geldiği; Gemerek Mahkemesi'nin tedbir kararının uygulamada olduğuna yönelik açıklamasını da şu sözlerle değerlendirdi.
"Bir iddiada bulunulacaksa öncelikle Gemerek Mahkemesi hakimine bakmak lazım. Ankara 2. İcra Hakimliği'nin iptal kararıyla yeni bir karar çıkarmaları anlaşılır gibi değil. 2. İcra Hakimliği Gemerek Mahkemesi'nin kararını geçersiz saymıştır. Burada hukuk çiğneniyor, hem genel merkez tarafından hem hakimler tarafından.
Türk milliyetçileri tüzükteki bir maddeyi değiştirmek istiyorlar buna neden engel oluyorlar? Hukuk ayaklar altına alınıyor. 'Kurultayı polis marifetiyle yaptırmayacağız' diyorlar. Ülkücülerin yapmak istediği kurultayı genel merkez polis marifetiyle yaptırmamak istiyor. Bugün bir karar çıktı. Gemerek Mahkemesi'nin kararı iptal edildi. Biz de kurultayımızı yapacağız diyoruz.
Gemerek Mahkemesi'nin kararı yürürlükte değildir. Gemerek Mahkemesi'nin emniyete, kaymakamlığa gönderdiği tedbir kararı artık yok hükmündedir. Bunun üzerine hukukun etrafından dolanarak yeni bir karar almak doğru değildir. Hukuku zorlamanın bir anlamı yok."
NET OLARAK İFADE EDİYORUM: KURULTAYI YAPACAĞIZ
"Biz ülkücülerin hakkını çiğnetmeyeceğiz. Biz hukuk içerisinde kalarak ne gerekiyorsa yapacağız. Ankara 12. Sulh Mahkemesi'nin kararı ortada, 2. İcra Dairesi'nin kararı ortada" ifadelerini kullanan Oğan,
"Gideceksiniz Gemerek'ten uyduruk bir karar alacaksınız, bu mahkeme kararlarının üstünde değerlendireceksiniz ve 'hukuk bu' diyeceksiniz. Bu kaymakamların aldığı kararları muhtarların bozması anlamına geliyor. Ortada verilmiş bir karar vardır. İki mahkemenin kararı ortada. Genel merkez hangi ilişkilerle elde ettiği belli olmayan kararlarla ülkücü hareketi engellemeye çalışıyor. Genel merkezin hükümetle işbirliği halinde bu değişim hareketini boğmalarına izin vermeyeceğiz.
Pazar günü net olarak ifade ediyorum; pazar günü Allah nasip ederse kurultayımızı yapacağız. Önümüzde hiçbir engel yok. Bütün delegelerimizi davet ediyorum."
"YARGITAY'IN YAPISI DEĞİŞTİRİLECEK" İDDİASI
"Türkiye'nin gündeminde bu kadar önemli konular varken, Yargıtay bir saat içinde alabileceği bir kararı neden veremiyor. Çünkü üzerlerinde hükümet baskısı var" sözleriyle Yargıtay'ı eleştiren Oğan, canlı yayında iki çarpıcı iddiada da bulundu:
"Hükümet önümüzdeki hafta içinde TBMM'ye yeni bir tasarı sunacak ve Yargıtay'ın yapısını değiştirecek. Böylece hükümetin istediği kararları çıkarması sağlanacak. Yargı hükümetin bir oyuncağı haline getirilmek isteniyor. Türkiye'de bir hukuk darbesi yapılıyor.
Adalet Bakanı bugün (elimde belge de var) icra hakimliklerine yazı göndermiştir, böyle bir karar asla almayın diye. Talimatla işleyen bir hukuk sisteminden bahsediyoruz. Uyap sisteminde isteyen herkes bu yazıyı okuyabilir. Hakimlere talimat verilen bir süreçten geçiyoruz. Hükümeti neden korkutuyor MHP'nin kurultayı? Biz sizin içişinize karışıyormuyuz."
"DAVA NEREDE AÇILMIŞSA ORADA İTİRAZ EDİLİR"
NTV canlı yayınında konuşan hukuk profesörü Ersan Şen'ın Yargıtay kararının beklenmesi gerektiği yönündeki açıklamasını da değerlendiren Oğan, "Ersan Şen'e TMK 390'ı bir daha okumasını tavsiye ediyorum. Eğer esas dava nerede açılmışsa ancak orada itiraz edilebilir diyor. Kişilerin bulunduğu yerden müracaat etmeleri hukuku zorlamaktır" ifadelerini kullandı.