Doğal Hayatı Koruma Vakfına (WWF-Türkiye) göre, dünya balık stoğunun yüzde 31'i aşırı avlanma yüzünden tükendi.
WWF-Türkiye tarafından, Avrupa Birliği (AB) finansmanıyla, azalan balık stoğuyla sürdürülebilir balıkçılığa dikkat çekmek ve farklı balık türlerine tüketimi özendirmek için, "Hangi Balık?" başlıklı deniz ürünleri rehberi hazırlandı.
Rapordan derlenen bilgilere göre, insanların balık tüketimine ilgisi ve balık talebi her yıl düzenli olarak artıyor. Buna göre, yılda kişi başına ortalama 20 kilogram balık tüketilirken, bu rakam, 50 yıl öncesine göre iki kattan fazlasına denk geliyor.
Bu durum beraberinde bazı olumsuzlukları da getiriyor. Bu kapsamda, balık talebini karşılamak için denizlerdeki balık miktarından fazlası tutuluyor. Bu nedenle deniz ekosistemi bozulurken, bazı balık türlerinin geleceği de tehlike altına giriyor.
Son yıllardaki aşırı avlanma, küresel iklim değişikliğinden sonra denizlerin karşı karşıya olduğu en önemli ikinci tehdit durumuna geldi. Bu hızla gidilmesi durumunda yakın bir zamanda tutulacak, yetiştirecek veya yenilecek balık kalmamasından endişe ediliyor.
Dünya balık stoğunun yüzde 31'i aşırı avlanma yüzünden tükenirken, Akdeniz'deki balık stoğunun yüzde 93'ü de aşırı avlanma yüzünden tükendi. Bu nedenle 2014'te AB üyesi Akdeniz ülkeleri tükettikleri deniz ürünlerinin yüzde 85'ini ithal etmek zorunda kaldı.
Yasa dışı ve kaçak balıkçılık sorunu da giderek büyürken, bu tür avlanan balık miktarının bir süre sonra 26 milyon tona, yani dünyada her yıl tutulan balık miktarının yaklaşık yüzde 30'una ulaşabileceği tahmin ediliyor.
AB üyesi ülkeler, dünyanın en büyük balık ithalatçıları olarak öne çıkarken, dünyada tüketilen balıkların yarısından fazlası başta Asya ve Afrika olmak üzere geçimin balıkçılıkla sağlandığı bölgelerde tutuluyor.
800 MİLYON İNSAN BALIKLA DOYUYOR
Dünyada en çok balık ve deniz ürünlerinin ticareti yapılırken, 800 milyon insan hem beslenme hem de geçimini balık üzerinden yapıyor.
Deniz ürünlerinde artan talebi karşılamak için yapılan aşırı avlanmanın büyük bir tehdit olduğu vurgulanan raporda, sertifikalı ürünlerin tüketilmesi, yavru balık tüketilmemesi ve farklı çeşitlerin tercih edilip, tüketimin dengeli sağlanması önerildi.