İsrail Ticaret Bakanı Binyamin Ben-Eliezer ile dün Brüksel’de gizli bir toplantı yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Meclis Genel Kurulu’nda, bu görüşmeyle ilgili kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.
İlişkili Haberler
Mavi Marmara baskını sonrası yapılan girişimleri anlatan, BM Güvenlik Konseyi’nin acilen toplandığını, 24 saat dolmadan başkanlık açıklaması yapıldığını, BM Genel Sekreteri’nin uluslarası komisyon çalışmaları başlattığını ve bu çalışmaların hala devam ettiğini belirten Davutoğlu, "Bu komisyon bazı ülkelerin isteksizliğine rağmen kurulacak ve saldırının hesabı sorulacak" dedi.
İsrail’in saldırısıyla ilgili bir ay ay içinde bölgesel ve ululararası örgütlerden kınama kararları çıktığını belirten ve "İlk defa İsrail bu kadar yalnızlaştı" diyen Davutoğlu şunları söyledi:
"Onun için hükümetleri çatırdamaya başladı ve ve çatırdayacak. İsrail’i uluslararası alanda yalnızlaştırmaya devam edeceğiz. Bu işin peşini bırakmayacağız. Komisyon kurulacak.”
"YÜZLERİNE SÖYLEMEK İÇİN"
"İsrail’i nota verdik. Taleplerimizi dile getirdik ve her vesileyle de gündeme getiriyoruz” diyen Davutoğlu, "İsrail tarafı doğrudan ve dolaylı mesajlarla temasa geçmeye çalıştı. Biz gerekli adımlar atılmadan teması doğru görmüyorduk.
Belirttiğim adımların ardından Netanyahu’yu temsilen Ben-Eliezer görüşmek istedi. Görüştük ve doğru da yaptık. Şartlarımızı doğrudan yüzlerine söylemek için bunu yaptılk. Bugün olsa yine yaparız. Neler söylediğimiz devlet kayıtlarında yazılıdır" şeklinde konuştu.
Görüşmenin açık ve gizli olarak da yapılabileceğini belirten Davutoğlu, "Niye gizli olduğunu İsrail’e sorun. Bu bile hükümetlerini çatıratıyorsa, açık olsaydı..." ifadesini kullandı.
'ERDOĞAN-OBAMA' İDDİASI
Davutoğlu ayrıca, Ben-Eliezer ile görüşmesinin, 'Başbakan Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşme sonrasında gerçekleştiği'' iddiasının kesinlikle doğru olmadığını bildirdi.
Ayrıca Davutoğlu, CHP istanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ'ın, kendisinin Kudüs ile ilgili sözlerini değerlendirmesi hakkında da, ''Sayın Elekdağ, Kudüs bizim meselemizdir. Doğu Kudüs, sizin zannettiğiniz gibi İsrail'in toprak parçası değildir. Uluslararası hukuka göre Doğu Kudüs, Filistin devletinin bir parçasıdır ve işgal altında olan topraklardandır.
Mescid-i Aksa da Doğu Kudüs'te bulunuyor. Mescid-i Aksa, İsrail toprağı değildir ve olmayacaktır. Bir gün barış olursa, -ki benim kastettiğim odur- Doğu Kudüs, Filistin'in başkenti olacaktır ve bir Arap Ligi toplantısı orada da yapılacaktır, yapılabilir. Biz burada barış mesajı veriyoruz. Evet, barış olacak ve Doğu Kudüs, Filistin'in başkenti olacak.
Neden bizim meselemiz? Şu anda Doğu Kudüs'teki dini mekanların idaresi hala Osmanlı'dan kalma teamüllerle yönetiliyor. Yeni bir uygulama, hukuk yok. 1948'te savaş sonrasında oluşan Doğu Kudüs Komisyonu vardı BM'de. Türkiye, Kudüs Komisyonu üyesidir, ABD ve Fransa ile birlikte. Bu komisyon hala BM bünyesinde varlığını sürdürmektedir. Biz bu komisyonun üyesiyiz.''
Doğu Kudüs'ün geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye'nin meselesi olacağını vurgulayan Bakan Davutoğlu, ''Sayın Başbakan'ın bir sözüne atfen yine tekrar ediyorum; Kudüs'ün kaderi de Bağdat'ın kaderi de Bişkek'in kaderi de, Semerkant'ın kaderi de, Saraybosna'nın kaderi de bizim kaderimizdir. Buralarda düzen olursa Anadolu coğrafyası lider olur. Buralarda düzen olmazsa biz Anadolu coğrafyasında rahat oturamayız'' diye konuştu.