Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan diploma iddialarına yanıt

Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversite diploması olmadığı yönündeki iddialara "Kayıt olduğum, okuduğum ve mezun olduğum okul ortada, sınıf arkadaşlarım ortada. Ayrıca üniversite yönetimi resmi açıklamayı yaptı. Tüm bunlara rağmen birileri hala ısrarla bu meseleyi köpürtmeye devam ediyor" şeklinde yanıt verdi.

Haberler NTV Haber, Anadolu Ajansı 04.06.2016 - 22:26 Son Güncelleme : 04.06.2016 - 22:28

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugünlerde birileri yine şahsımla alakalı olarak 'diploması vardı, yoktu' diye bir tartışma başlattılar. Kayıt olduğum, okuduğum ve mezun olduğum okul ortada, sınıf arkadaşlarım ortada. Ayrıca üniversite yönetimi resmi açıklamayı yaptı. Tüm bunlara rağmen birileri hala ısrarla bu meseleyi köpürtmeye devam ediyor. Ne yaparsanız yapın, eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Biz eserle ortadayız." dedi.

Erdoğan, Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi'nde düzenlenen Marmara Üniversitesi (MÜ) İlahiyat Fakültesi 2015-2016 Akademik Yılı Mezuniyet Törenindeki konuşmasında, MÜ'nün kendisi için ayrı bir yerinin olduğunu ifade etti.

İmam hatip mezunlarını üniversitelere almadıkları dönem olduğu için imam hatibi bitirdikten sonra Eyüp Lisesi'nden fark dersleri verdiğini dile getiren Erdoğan, daha sonra Aksaray İktisadi ve Ticari İlimler Yüksekokulu'na başladığını, dönemin sıkıntılı şartlarında okuldaki eğitim hayatının uzadığını, 1981'de mezun olduğunu, mezuniyetten 1 yıl sonra 1982'de okulunun adının Marmara Üniversitesi'ne dönüştürüldüğünü anlattı.

Erdoğan, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Arat'ın sınıf arkadaşı olduğuna değinerek, MÜ'nün nüvesini oluşturan okulların geçmişinin, 1883'e, Hamidiye Ticaret Mekteb-i Alisi'ne kadar gittiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ben de böylesine köklü bir eğitim kurumu olan Marmara Üniversitesi'nin mezunu durumundayım. Bugünlerde birileri yine şahsımla alakalı olarak 'diploması vardı, yoktu' diye bir tartışma başlattılar. Emin Bey'e dedim ki 'Şu künyeyi bir karıştır da oradan arşivden çıkar. Şunları yayımlayacak mısın, kendilerine gönderecek misin ne yapacaksan yap da... Çünkü bunlar benim söylediklerime hiçbir zaman zaten inanmadılar, inanmayacaklar. Siz rektör olarak bunlara gönderirseniz, belki inanırlar'. Kayıt olduğum, okuduğum ve mezun olduğum okul ortada, sınıf arkadaşlarım ortada. Ayrıca üniversite yönetimi resmi açıklamayı yaptı. Tüm bunlara rağmen birileri hala ısrarla bu meseleyi köpürtmeye devam ediyor. Ne yaparsanız yapın, eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Biz eserle ortadayız." diye konuştu.

"BUNLARIN ÜZERİNDE ÇOK MAZLUM AHI VAR"

Türkiye'de "Çamur at, tutmazsa izi kalır" mantığıyla işleyen bir yalan, iftira mekanizması olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları anlattı:

"Ülkenin en zor döneminde bin bir sıkıntıya göğüs gererek, üniversiteye gitmişim, tüm zorluklara rağmen bitirmişim, bunların umurunda değil. Aynı şeyi yavrularımız çekmedi mi? Aynı şeyi yavrularımız çekti. Benim dört evladımın dördü de imam hatip mezunu. Oğullarım hep katsayıyla mücadele verdiler. Kızlarım hem katsayıyla hem başörtüsü meselesiyle mücadele verdiler. Öz yurdunda garipsin öz vatanında parya. Kızlarımız ülkemizde okuyamadı ya. Niye okuyamadı? Başörtüsünden dolayı. Gittiler yurt dışında başörtüsüyle okudular Hale bak. Buralardan şimdi nerelere geldik."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 28 Şubat döneminde 600 bin olan imam hatip öğrenci sayısının, 60 bine düştüğünü, olayın sadece başörtüsüyle bitmediğini, katsayı çarpanının konulduğunu belirterek, "Niye? 'Sizden olsa olsa ancak mutfakta kap yıkayıcısı, tarlada sürücü olur'... Sen doktor, avukat, mühendis olmayacaksın. Sen bu ülkede dinamik yerlerde bulunan birileri olmayacaksın. Aynı şeyi erkek evlatlarımız için yaptılar. İstersen Boğaziçi Üniversitesi'ni tuttur, istersen Harvard'ı tuttur, nereyi tutturursan tuttur, oraya katsayıyı koymuş, eksi 2 çarpanıyla koymuş." dedi.

İmam hatiplerde 1 milyon 260 bin öğrencinin bulunduğunu dile getiren Erdoğan, "Bunların hepsi aşıldı, aşılıyor. Çünkü bunların üzerinde çok mazlum ahı var" ifadesini kullandı.

Erdoğan, salondaki gençlere, "Soruyorum sizlere. O ikna odalarında o zulmü yapanlar nerede? Hepsi kayıp. Ama o zulmettikleri, haklarını aldılar ve şu anda onlar yola devam ediyorlar." şeklinde seslendi.

"İLLA YAPILACAKSA FORMASYON YIL İÇİNE YEDİRİLSİN"

Erdoğan, hocaların huzurunda öğrencilere ve gençlere bir ricada bulunacağını söyleyerek, şöyle devam etti:

"Şu anda imam hatip okullarımızda, imam hatip liselerimizde ciddi bir öğretmen açığımız var. Özellikle de meslek derslerinde ciddi bir öğretmen açığımız var. Bu konuda şu anda Milli Eğitim Bakanımız da burada. Bundan önceki Milli Eğitim bakanlarımıza da söyledim. 'Formasyon denilen şu belayı bir kenara koyun' dedim. Nedir Allah aşkına ya? Bizim zamanımızdaki hocaların başında formasyon diye bir bela yoktu ki ya. O dönemin hocaları kusura bakmayın ama bugünkü hocalarımızdan çok daha güçlüydüler. Şu anda o dönemin hocalarından aramızda var. Salih hocamı görüyorum. Herhalde formasyon diye bir dertle karşı karşıya değildi. Şimdi illa yapılacaksa formasyon o da yıl içine yedirilsin. Bir sene niye kaybetsin. Doğru mu? Oy birliğiyle kabul edilmiştir. Böylece bu açığı da kapamış olacağız."

Erdoğan, imam hatip lisesi ve ilahiyat fakültesi mezunu olmanın neredeyse öcü gibi gösterildiği, görüldüğü günlerin bir daha gelmeyecek şekilde geride kaldığını söyledi.

28 Şubat döneminde sistemli bir şekilde bunun yapıldığını ve geride kaldığını ifade eden Erdoğan, aynı şekilde ilahiyat fakültelerinin cazip olmaktan çıkarıldığını, sayıların düştüğünü ve neredeyse öğrenci sayısının sıfırlandığını anlattı.

Açık olduğu halde öğrencisi olmayan imam hatip bulunduğunu belirten Erdoğan, bunlardan bir tanesinin de Eskişehir İlahiyat Fakültesi olduğunu, burada sadece birkaç tane akademisyen bulunduğunu anlattı.

Erdoğan, şimdi sayıların arttığını, neredeyse ilahiyat fakültesinin bulunmadığı ilin kalmadığını dile getirerek, "İmam hatip okullarının önünü kesmek adına, ülkemizin mesleki eğitim sistemi felç edildi. Bugün hala etkisini sürdüren yetişmiş ara elemanı ihtiyacı, 28 Şubat döneminde mesleki eğitimin çökertilmiş olması yüzündendir. İmam hatiplerle birlikte diğer meslek liselerinin önlerindeki engeller de kaldırıldığı için bu okulların eğitim kalitesi de hamdolsun giderek yükseliyor. İlahiyat fakülteleri de hem akademik çalışma hem öğrenci kalitesi bakımından her geçen yıl daha da ileriye gidiyor. Hiç endişe etmeyin daha da ileri gidecek." diye konuştu.

Erasmus benzeri çalışmaların artık imam hatiplerde, ilahiyatlarda yapıldığını hatırlatan Erdoğan, hatta hafızlığı yapabilmesi için bir hazırlık döneminin de imam hatiplerde konulmaya başladığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun da ötesinde imam hatipte okurken yazları Ürdün gibi yurt dışına gidip birçok mesleki eğitimi alabilme imkanlarının getirildiğini ifade ederek, bunlarla daha büyük bir özveriyle güç kazanma döneminin başladığını söyledi.

"İLAHİYAT FAKÜLTESİ MEZUNLARINA BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eğitimde kemiyetle keyfiyete önem verilecek yeni dönemde ilahiyat fakültesi mezunlarına çok büyük görevler düşeceğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Sevgili öğrenciler, sizlerden beklentim, nerede görev yaparsanız yapın, Asım'ın neslini yetiştirmede öncü olmanızdır. Şu şart. Milletimizin göz bebeği, gönül aydınlığı kurumları olan imam hatipler ve ilahiyat fakülteleri bu sorumluluğun gereğini yerine getirmek için diğer kurumlardan çok daha fazla çalışmak zorundadır. Biz Türkiye'nin maddi kalkınması için gece gündüz çalışıyoruz, çalışacağız ama sizler de manevi kalkınması için çaba göstermelisiniz. Dünyadaki sayısız örnekten biliyoruz ki, manevi kalkınmayla desteklenmeyen maddi kalkınma bir süre sonra toplumların felaketi haline dönüşebiliyor. Onun için dört şeyin üzerinde özellikle durmamız lazım, gençliğe bunu vermemiz lazım. Bir, itikat noktasındaki yapıyı güçlendirmemiz lazım. İtikadi anlayışımızı güçlendirmemiz lazım. İki, ibadet noktasında, ibadette ne yazık ki eksikler var, çok çok da fazlasıyla var. Bunun üzerine de gidilmesi lazım. Üç ahlak... Ben inanıyorum ki, imam hatip, ilahiyat buralardaki öğrencilerin ahlak abidesi olma noktasında yarışın içinde olması gerekir. Dört, muamelat. Burada da örnek ve bunu vereceğinize inanıyorum. Gönüller fethetmek, şehirler, ülkeler fethetmekten daha da önemlidir. Bunu da yapacağınıza inanıyorum."

Erdoğan, gönüller fethedildiğinde diğer kısmın zaten kendiliğinden çözüleceğini söyledi.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün bitmek üzere olduğunu, yıl sonunda Avrasya Tüneli'nden arabalarla gidileceğini, İzmir'e ve Bursa'ya giderken Osmangazi Köprüsü'nden geçileceğini belirten Erdoğan, yakın zamanda üçüncü havalimanının da biteceğini, tamamlandığında yılda 150 milyon insanın ulusal ve uluslararası uçuşunu İstanbul'dan gerçekleştireceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, manevi yönün de bu öğrenciler tarafından halledileceğini, okulların sayısını artırmaya devam edeceklerini, üniversitelerin de artırılacağını dile getirerek, "Ama zarf mazruf meselesi. Zarf yaptın mazruf yok. Neye yarar? Öyleyse bunun içini çok iyi doldurmamız lazım." diye konuştu.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.